Мечка напада и убива малки кончета в Югозапада

06 Септември 2019 | 17:22
0 коментара
Общество

Мечка напада и убива малки кончета в землищата на дупнишките села Бистрица и Самораново.

Последната жертва на хищника е конче на 2 месеца. То е било убито и почти изядено в местността „Очеви ливади“, на около 700 метра от последните къщи на село Бистрица.

Кончето е собственост на Генчо Василев. То било на паша с останалите коне през нощта в полето.

„Открих онзи ден сутринта трупа на кончето, почти изядено от мечка. Преди 10-ина дни мечка беше удавила малко конче в съседното село Самораново. Няма какво да се направи. Мечките са под закрилата на закона. Почти всяка година мечката си взима курбан от собствениците на коне. Напада и убива малките, които не умеят да се пазят”, заяви Генчо Василев пред струма бг.

Кметът на село Бистрица Кирил Огненски коментира случилото се така: „Собствениците на коне трябва да ги прибират вечерно време от полето, но те ги оставят и за през нощта там. През деня по жегите животните не могат да се напасат. През нощта е хладно и пасат повече, хората затова ги оставят, но ето какво се случва. Това не е първият случай на умъртвени животни от диви животни. Живеем под гората и е нормално диви животни да слизат в полето. Грижа на стопаните е да си пазят стадата”, категоричен бе кметът К. Огненски.

Ловецът с 60 години стаж от село Ральово, община Самоков, Иван Вардаров заяви пред “Струма”: “Никой няма да даде разрешително да се убие мечка, тъй като не се знае коя точно е умъртвила кончетата. Стопаните са длъжни да си пазят животните. Защо са ги оставили през нощта на полето?”, заяви ловецът Иван Вардаров.

Добавете Вашия коментар

TOP