МБАЛ "Югозападна болница" приключи с печалба от почти 100 000 лв. 2017 г.

07 Юни 2018 | 10:32
0 коментара
Бизнес

Обединена през септември месец миналата година болницата в Сандански и Петрич е приключила с печалба финансовата 2017 г. Това става ясно от годишния финансов отчет на лечебното заведение.

Печалбата на „Югозападна болница“ ООД е на стойност 95 871 лв.

А противниците на идеята я заклеймяваха и вещаеха, че чрез това обединение болницата в центъра на Сандански ще стане частна собственост. Много крайни в изказванията си бяха представителите на „Ред, законност, справедливост“ в местния парламент на Сандански. В тяхна официална позиция, оповестена през юли месец м.г., се казваше следното: „Ликвидирането на нашата болница чрез схемата за сливане с тази в Петрич е най-тежкият удар, нанасян върху град Сандански за целия преход. Без да е взето мнението на лекарите и медицинския персонал в болниците на Сандански и Петрич се взе безумно решение срещу здравеопазването в целия регион. По всичко личи, че целта е в близко бъдеще прекрасният терен на болницата, намиращ се в сърцето на парка на град Сандански, да бъде грабнат от групировката, близка до това управление. Втората цел е чрез сливането с фалиралата болница „Рокфелер“ в Петрич да се заличат следите на кражбите и в двете болници през последните години“.

Миналата година общинската болница на Сандански МБАЛ „Св. Врач“ бе преименувана в „Югозападна болница“ и към нея се прехвърлиха екипът и оборудването на губещата общинска структура МБАЛ „Рокфелер“ ЕООД – Петрич. Общините Сандански, Петрич, Кресна и Струмяни станаха съдружници в новосъздаденото дружество с ограничена отговорност. Петрич и Сандански са с равни дялове – по 49% от капитала, а Струмяни и Кресна имат по 1%. И на практика болницата стана регионална, с управител д-р Илия Тонев. Машините, съоръженията и оборудването, които Петрич прехвърли от „Рокфелер“ ЕООД към новото здравно дружество, бяха оценени на стойност 3 124 300 лева.

Кметът на Санднански Кирил Котев казваше, че искат с Петрич да си помогнат взаимно и че всяко решение крие рискове, но той подкрепя идеята за обединение. Становището на д-р Тонев бе, че самостоятелно всяка от двете болници трудно ще оцелее, а с обединението очаква развитие на болничното здравеопазване и повече клинични пътеки.

© Actualno.com

Добавете Вашия коментар

TOP