Матурата приключва, ако зрелостникът вдигне температура

30 Май 2020 | 12:13
0 коментара
Любопитно

Матурата ще приключи преждевременно за зрелостниците, които по време на изпита внезапно развият симптоми на COVID-19. Това препоръчва главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в писмо до просветния министър Красимир Вълчев.

Следващата седмица от понеделник до четвъртък ще се проведат държавните зрелостни изпити при спазването на строги противоепидемични мерки. Всички ученици ще бъдат с маски или шлемове преди влизането си в залата, на входовете ще им бъде измерена температурата, като не бива да има струпване на хора.

Ще бъдат допускани само здрави лица. Вътре в залите пък учениците трябва да бъдат на поне 1,5 метра един от друг.

"В случай, че по време на изпита се установи ученик с внезапно проявени симптоми на остри респираторни болести и повишена температура, същият следва да бъде изведен от класната стая, в която се провежда изпита и изолиран в друга стая, където по преценка на медицинския специалист в училището и в зависимост от тежестта на клиничните симптоми може да приключи провеждането на изпита", посочва Кунчев.

При този сценарий за развитие на изпита родителите на зрелостника трябва да бъдат уведомени, за да осигурят извозването му със самостоятелен транспорт и да организират консултация с личния лекар на ученика. Ако здравословното състояние на зрелостника е тежко, то директорът на школото, в което се провежда матурата, трябва да се свърже с Центъра за спешна медицинска помощ и отново да уведоми родителите.

Тези препоръки ще важат и за предстоящото национално външно оценяване в седми клас средата на юни.

Добавете Вашия коментар

TOP