Масово в заведенията в Банско и Благоевград се слуша музика нелегално, затягат контрола

12 Юни 2018 | 10:08
0 коментара
Общество

Започват засилени проверки в заведенията и търговските обекти за уредени права при публично ползване на музика.  

След направените промени в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) общините ще имат съществена роля при упражняването на контрол на пазара с концертите, търговските обекти, заведения, хотели и ресторанти.

Към момента единствено Министерството на културата имаше право да извършва подобни проверки, но липсата на служители е огромна –

само петима проверяващи за около 100 000 обекти в цялата страна.

Общинските инспектори, вече ще могат да проверяват обектите за наличието на договори с организациите за управление на авторски права, с които трябва да докажат, че ползват музика напълно легално.

"Във всеки един обект трябва да има набор от документи - разрешителни и лицензи, които попринцип се представят. От 2019 г. те ще проверяват и за музикален лиценз", заяви Момчил Даскалов, ръководител на отдел „Публично лицензиране” в „Музикаутор“ по време на семинар във Варна.

При установени нарушения глобата може да достигне до 10 000 лв.

„Санкциите вече ще се налагат от кметовете, половината от събраните суми ще влизат в бюджета на общините за различни културни проекти в регионите, а останалата част ще отива в Национален фонд „Култура““, допълни той.

Промени в Закона за авторското право налагат и т.нар. солидарна отговорност между помоутъри и собственици на концертни зали. 

Първият спрян концерт в България заради неуредени авторски права вече е факт, след като Музикаутор сезира всички контролни органи, които са задължени от закона да защитават правата на авторите у нас.

"Утреландия" не нарушавала авторските права на Валя Балканска

В резултат на това Община Русе, в качеството си на собственик на залата, където трябваше да се проведе концертът на американския джаз китарист Ал Ди Меола, взе решението да го спре ден преди провеждането му. Причината – поредица от съмнителни обстоятелства около организатора на събитието, установени от проверка на Министерство на културата.

„Обхватът на събираемост в момента е едва 15 %.

Иван Димитров, изпълнителен директор
Иван Димитров, изпълнителен директор Източник: Музикаутор

Промените в закона ще доведат до значително подобрение на контрола над сектора, а това ще се случи без допълнителна подготовка и ресурси от тяхна страна. Няма да има нужда от назначаването на допълнителни служители“, посочи Иван Димитров, изпълнителен директор на „Музикаутор“.

Собствениците на зали вече носят солидарна отговорност заедно с организаторите на концерти за уреждането на авторските права. Така, за да наемат зала, промоутърите трябва да предоставят лицензионен договор за изпълняваната на концерта музика.

Нови технологии: Помагат или вредят патентите?

Това се отнася и за клубове и заведения, в които редовно се организират концерти.

„Важно е да се знае, че влезлите в сила промени, които въвеждат понятието солидарна отговорност всъщност засягат не само големите концертни зали, но и заведения и клубове, където има музика на живо и дори общински терени, на които се организират различни концерти“, подчерта Димитров.

Нарушенията там са изключително много.

Във варна се проведе семинар за промените в закона за авторските права
Във варна се проведе семинар за промените в закона за авторските праваИзточник: Музикаутор

Основната причина за бягство от закона е оправданието на собствениците на подобен тип заведения, че не те са организатори на събитието, което води до постоянно прехвърляне на топката межу промоутъри и собственици на зали.

Крайният резулат – хиляди ощетени автори, които са лишени от правото си да получат заслуженото за създаденото от тях.

Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP