Мечтата на терориста: 150 гранати, 44 снаряда за гранатомет, 1450 9-милиметрови патрони, 18 гранати със сълзотворен газ, различни детонатори и над 300 експлозива.

Всичко това е част от огромен инвентар от смъртоносни боеприпаси, откраднат от военно подделение в Португалия на 28 юни, който все още липсва, пишат от сайта "Daily Beast". 

Два дни след този грабеж, микробус, пълен с нитроглицерин, е похитен в Барселона. Тези експлозиви също не са намерени.

Европейските власти са най-малкото разтревожени. Това не са нестабилните муниции, домашно производство, използвани в много терористични нападения. Това е военен арсенал и е мистерия кой го е отмъкнал и за кого.

При инцидента на 28 юни десетки крадци щурмуват арсенала в Танкос, на около 160 километра от Лисабон. Португалското правителство незабавно уведомява вътрешното министерство на съседна Испания и започва свикването на различни национални съвети по сигурността.

Стартира и разследване, чийто подробности остават строго пазена тайна.

На 11 юли португалският премиер Антонио Коста се среща с висши военни ръководители, за да анализират сигурността на военните бази в страната и да съберат данните за случилото се в Танкос. На последвалата пресконференция той твърди, че се чувства „спокоен“, предвид информацията на военните за обира.

Командирът на португалските въоръжени сили от своя страна се опита да изпрати съобщение до крадците:

„Откраднатите РПГ-та вероятно не могат да се използват ефективно, защото са били предвидени за унищожаване. Те нямат разрушителния потенциал, който хората, които са ги взели, смятат, че имат.“

Съгласно тази посока на мислене, Португалия реши да не повишава нивото на опасност от тероризъм. В Европа и най-вече в близките Испания и Франция обаче новината за обира беше посрещната с притеснение.

Въпреки опитите на официалните лица да намалят напрежението, основната хипотеза в Португалия е, че обирът е свързан с джихада. Източници в испанската полиция обаче вярват, че криминална организация, нямаща общо с тероризма, стои зад кражбата.

Това не е успокояващо, защото

престъпниците могат да продадат оръжието на ислямисти.

Противоречието породи политическо цунами в Португалия, защото кражбата освети плачевните мерки за сигурност в базата в Танкос. Системата за видеонаблюдение е повредена от 5 години и не е ремонтирана, сензорите за движение не работят, електрическата ограда се преодолява с чифт подходящи ножици, а 25-те наблюдателни кули са в толкова лошо състояние, че войниците не смеят да се качват на тях.

Идеята за обира може да е била подсказана на крадците от правителствения официоз „Diário da República“, в който на 19 юни беше публикувана обществена поръчка за 316 000 евро за ремонта на северната, източната и южната ограда на военната база.

Два дни след португалския обир в Барселона десетки контейнери с нитроглицерин бяха отмъкнати от превозно средство на компанията „Fike Solutions“, която се занимава с извършването на контролирани експлозии.

Изглед от военната база в Танкос, чийто арсенал беше обран на 28 юни
Изглед от военната база в Танкос, чийто арсенал беше обран на 28 юниИзточник: ЕПА/БГНЕС

Всичко това се случва, докато в Испания тече продължителна антиджихадистка операция. Всеки ден полицията обявява арести на терористи, макар и повечето да са заради проповядване, а не за пряка подготовка на атентати. 

Източници в испанското вътрешно министерство разкриват, че

джихадисти скоро са били задържани в Малага и са планирали да купят оръжия и бронежилетки.