Мартениците "овца" са хит на пазара в Благоевград

24 Февруари 2015 | 04:24
0 коментара
Любопитно

Мартениците "овца" са хит на пазара в Благоевград. Търговци вече разположиха масите си на централните улици в Областния център, съобщи кореспондентът на Pirinsko.com в града.

Богат е асортимента, който предлагат търговците и тази година. Хит на пазара са ръчно изработените овчици, които заляха сергиите в Областния център.

2015 е годината на дървената овца според китайския календар. Тя намери място и сред традиционните български мартеници. Най-актуалното тази година са ръчно изработените овчици. „Овцата обещава мъдрост и богатство, така че тези, които все още нямат в дома си фигурка на животното могат да я внесат чрез мартенската украса“, коментират търговци, като не пропуснаха да подчертаят, че традиционните гривни за ръцете от мъниста и преплетени конци са сред най-предпочитаните.

Сред голямото многообразие са символите за закичване на ревера, "Пижо и Пенда", а за малчуганите има и от техните любими герои от анимационните филмчета.

Цените на българските символи за здраве и късмет са различни. В зависимост от качеството и материала варират от 0,15 ст. до няколко лева. Най-продавани обаче са по-евтините мартеници, които са не повече от 1,00 - 1,50 лв., споделят търговците.

Според тях тази година значително е намаляло търсенето за разлика от предходните години. Масово хората купуват по-обикновени и класически мартеници, като най-голямо разнообразие разбира се има за децата.

Добавете Вашия коментар

TOP