Мария Капон: Трябва да се пробудим и да въстанем срещу този корумпиран ред

02 Октомври 2014 | 15:26
0 коментара
Политика

Пред смъртта всички сме равни. Трагедията в с. Горни Лом показва, че когато няма държава, хората си отиват. Много нещастия ни сполетяха тази година, а това е поредното. Смисълът на трагедиите обаче е да се борим, а не да избягаме. По-лесно е да се предадем, но мисля, че трябва да се борим.

Виждаме, че към властта са се запътили мощно популисти и техните спонсори. Ние смятаме, че трябва да се пробудим и да въстанем срещу корумпирания ред в държавата. Защото иначе държавата ще има все по-затихващи функции, а децата ще избират Терминал 2. Затова ние от коалиция "Десните" няма да закриваме кампанията си – тя продължава и на 6 октомври. На 5 октомври можем само да дадем силен знак с номер 17, че няма да им простим и че не желаем нито да живеем, нито да умираме така. А от 6 октомври продължаваме работата си. Аз като водач на листата и моите колеги като част от листата на целия регион ще се срещаме много често. Аз ще направя всичко възможно, независимо от знака, който е даден, да продължим да работим.

Трудно е пред очите на тези хора, пред тяхната трагедия и мъка да коментирам този човек, който се води министър-председател и неговото прозрение, че целият народ го чака на стадиона. За него отговорност носи президентът Росен Плевнелиев. Той е юношеският отбор на Бистришките тигри на Бойко Борисов от Банкя. Така че къде да е другаде, ако не на стадиона. Той е там, където е и юношеският отбор на Бистришките тигри. Там, където е големият отбор, там стои малкият отбор. Гневна съм от цялата ситуация. Ще си обещая при тази кампания никога да не нападам. Но това, на което сме свидетели, минава всички граници.

Задавам няколко въпроса. Днес научаваме, че това е обществена поръчка за утилизиране на гръцки мини. Въпросът е чия е тази поръчка - на българското министерство, или е гръцка обществена поръчка? Кой я контролира? Кой контролира тази фирма? Оказва се, че в държавата ние винаги търсим след това как прокуратурата да ни свърши работата, как контролните органи реално не функционират. Видно става въпрос за корупция от една страна, а от друга огромната нищета, при която живеят тези хора – за да могат да си хранят децата, за да си купят хляба, за да могат да си платят поредното увеличение на тока.

Когато държавата я няма, се вижда какво се случва. Сега ще започне както винаги досега – проверки във всички подобни заводи, разследване, комисии, прокуратура. А какво стана с последните взривове – някой знае ли? Отидоха си едни хора и дотам. А кой отдаде на тези фирми правото да участват в обществени поръчки. Как ще го наречем – бюрократична корупция, политическа корупция, няма значение. Контролните органи в тази държава са подчинени на политическия ръководител.

Не разбирам как може да имаш обществена поръчка. В нея трябва да е записано какъв административен капацитет имаш, с колко хора разполагаш и в какъв срок. В момента трябва да направят публични всички документи, за да се разбере кой е възложителят. За да знаем какви са били условията на тези поръчки, трябва да направят публични всички тези документи. А не да се крият зад някакви специални засекретени неща. Какво секретно има в утилизиране на боеприпаси? Да видим поръчката, за да разберем за какво става дума. Мисля, че на 6-и октомври пак ще си задаваме въпроса "кой" и "докога". Така както са се запътили мощно олигарсите и популистите към властта, този въпрос ще продължим да си задаваме. Затова повтарям – трябва да се пробудим и да въстанем срещу този корумпиран ред в държавата. Защото, ако ние не въстанем, няма как да се случи. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP