„София се превърна в цифровата столица на Европа и продължава да утвърждава тази своя позиция.“

Това каза българският еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на пресконференция по повод предстоящата Европейска седмица на цифровизацията и иновациите (25 – 29 юни 2018 г.) и домакинството на София на Европейската дигитална асамблея.

В събитието взеха участие и кметът на София Йорданка Фандъкова и Пламен Русев – председател на фондация Webit.

На пресконференцията беше обявено какво предстои по време на най-значимото събитие за технологии, иновации и политики, свързани с дигитализацията във всяка една сфера в Европа за 2018 - EU Digital and Innovation week.

„Важно е България да е сред страните, които ще подадат заявка за това, че Европа се превръща в място, което задава тенденции.

Имаме възможност да изтъкнем, че България е водеща по броя на жени в сектора на информационните и комуникационните технологии“, допълни комисар Мария Габриел.

Йорданка Фандъкова,Мария Габриел и председателя на фондация Webit - Пламен Русев
Йорданка Фандъкова,Мария Габриел и председателя на фондация Webit - Пламен РусевИзточник: ЕПА/ БГНЕС

Мария Габриел уточни, че друга тема по време на Асамблеята ще бъде киберсигурността.

„Кибератаките не познават граници – те днес не засягат само нашите лични данни, но и такива сектори като енергетика и др., затова е важно България да е сред страните, които да дадат заявка, че Европа има нужда от повече специалисти по киберсигурност и че само заедно можем да се справим с този феномен“, каза тя.

По думите й друга тема ще бъде цифровото бъдеще на Европа.

Над 6000 човека се очаква да присъстват на Webit и Дигиталната Асамблея, като част от  Европейската Дигитална и Иновационна седмица.

„В рамките на Европейската дигитална столица ще се съберат целия Policy making елит на Европа, над 1500 гости от политическия елит на Европа, които взимат решенията за това как ще продължи напред дигиталното бъдеще на Европа, както и 5000+ гости от целия глобален бизнес.”– сподели Пламен Русев.

Webit.Festival ще се състои от над 12 паралелни конференции, изложение, множество уъркшопи и тематични затворени дискусии на най-висконо ниво -  “ бизнес + политически лидери”.

 

Очакват се над 400 световни лектори, топ 200 стартиращи компании на Европа, предприемачи от цял свят, създатели на едни от най-иновативните компании, футуристи и лидери в индустриите си ще   покрият теми, сред които основни са здравето, модерната дигитална инфраструктура, умни градове и мобилността и др.