Мария Габриел: Сигурността на европейските граждани трябва да остане крайъгълен камък в действията на ЕС

18 Януари 2017 | 16:30
0 коментара
Общество
Мария Габриел: Сигурността на европейските граждани трябва да остане крайъгълен камък в действията на ЕС

Европейският парламент проведе пленарен дебат относно приоритетите на стартиралото на 1 януари малтийско председателство на Съвета на ЕС с министър-председателя на Малта Джоузеф Мускат и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. Първото досега малтийско председателство на Съвета на ЕС ще се фокусира по време на шестмесечния си мандат върху следните приоритети: миграция, единен пазар, сигурност, социално включване, европейска политика за съседство и морски въпроси.

В дебата участва и зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европарламента и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, която наблегна на три основни теми: миграцията, сигурността и външната политика на ЕС.

По отношение на миграцията тя изведе като приоритет преразглеждането на системата от Дъблин. „Нуждаем се не от козметични промени, а от решение на европейско ниво, което осигурява справедливо разпределение на отговорностите и не поставя под непропорционално напрежение държавите като България, които са по границите на Съюза“, заяви Мария Габриел.  

На следващ ред тя настоя за координиран подход за гарантиране на сигурността. Според нея системата за влизане/излизане и системата за информация за пътуванията и разрешаването им са неотложни инициативи за укрепване на външните граници на ЕС. Те трябва да бъдат придружени с ясни цели и процедури за партньорските държави и да са отговор на опасенията на европейските граждани.

В контекст на външната политика, Мария Габриел подчерта, че бъдещето на Съюза е тясно свързано с това на нашите съседи. „Нека продължим да работим за решаване на конфликтите и кризите. Но нека не забравяме и страните, които са своеобразни острови на стабилност в Средиземноморието като Тунис, Ливан, Йордания“, призова зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Накрая Мария Габриел настоя малтийското председателство възможно най-бързо да финализира процеса за либерализиране на визовия режим за Украйна. Страната е изпълнила всички поставени от ЕС критерии, Европейският парламент подкрепя визовата либерализация, сега е на ход Съвета. 

Добавете Вашия коментар

TOP