Мария Габриел на Конгреса на ЕНП: Предотвратяването на конфликти и преодоляването на първопричините за уязвимостта на Средиземноморието са ключови за визията на ЕС за региона

29 Март 2017 | 18:34
0 коментара
Общество

29.03.2017, Малта - В първия ден от Конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Малта се проведе ключов политически дебат „Бъдещето на Южното съседство на Европа: изграждане на мостове“, председателстван от българския евродепутат Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ), зам.-председател на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморските отношения и разширяването.

В дебата на високо ниво участваха комисарят по политиката за съседство и разширяване Йоханес Хан, генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес, директорът на института Левант за стратегически изследвания Сами Надер, бившият министър на външните работи на Мароко и бивш генерален секретар на Съюза за Средиземноморието Йосеф Амрани, бившият външен министър на Малта и бивш еврокомисар Тонио Борг. Специален гост бе настоящият генерален секретар на Съюза за Средиземноморието Фаталах Сижилмаси.

 

Давайки начало на дебата, Мария Габриел наблегна на ключовата роля на партньорството между ЕС и неговите южни съседи в контекст на настоящите общи предизвикателства, каквито са миграционната криза и борбата с тероризма. „Необходимо е да укрепим сътрудничеството на ЕС със съседните на юг региони. Съюзът трябва да бъде лост за стабилността в Средиземноморието и Африка, защото това всъщност е лост за сигурността на Европа. Предотвратяването на конфликти и преодоляването на първопричините за уязвимостта на Средиземноморието са въпроси, които трябва да останат в основата на визията ни за региона“, подчерта Мария Габриел.

 

Комисар Йоханес Хан наблегна на икономическите аспекти, отчитайки важността от развитие на икономическата диверсификация в съседните региони, привличане на инвестиции и подпомагане на бюджетните реформи. Според него именно икономическият растеж е този, който може да отнеме потенциала на конфликтите.

 

В дебата бяха разгледани множество други въпроси от ключово значение за стабилността в Южното съседство на ЕС, респективно за Европа. Специално внимание бе отделено на заплахите, произтичащи от действията на ИДИЛ, войната в Сирия, кюрдският въпрос, бежанската криза, екстремизма и радикализацията. Очертаха се препоръки за отговор на тези предизвикателства, които се базират основно на засилена роля на ЕС и Съюза за Средиземноморието за дипломатическо разрешаване на конфликтите, насърчаване на регионалната интеграция и образованието, създаването на икономически перспективи.

 

Зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел обобщи дискусиите, потвърждавайки ангажимента на групата да продължи да бъде движещата сила за реализиране на визията на ЕС за Южното съседство. „Партньорството с нашите южни съседи никога не е било толкова важно. ЕС направи големи инвестиции и сега не е време да се отказваме. Трябва да бъдем равнопоставени партньори, а не отношенията ни да се градят на основата донори-бенефициенти. Трябва да продължим да работим, за да изпълним със съдържание този общоевропейски подход. В споделената ни визия е нужно да отчитаме, че не може да има стабилност без развитие и развитие без стабилност“, заключи Мария Габриел. 

Добавете Вашия коментар

TOP