Мария Габриел: Главно предизвикателство пред ЕС е да отговори на очакванията на бизнеса и гражданите

09 Декември 2016 | 20:11
0 коментара
Общество
Мария Габриел: Главно предизвикателство пред ЕС е да отговори на очакванията на бизнеса и гражданите

Миграционната криза, сигурността, Брекзит, икономическият растеж са част от предизвикателствата пред обединена Европа, на които европейските граждани и бизнесът очакват конкретни отговори.

Това са въпроси, отговорите на които изискват подобряване на комуникацията между всички заинтересовани страни, защото днес гражданите на ЕС искат европейският дневен ред да бъде съобразен с техните грижи и очаквания. Има нужда от лидерство в ЕС чрез единство и по-голям диалог, така че да не позволим да доминира популизмът, който задава въпроси, но не дава никакви отговори. Прозрачност и споделена отговорност в комуникирането на общоевропейските политики са ключовите думи, които ще ни позволят ЕС да остане голяма сила на международната сцена. Това заяви евродепутатът Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата, при откриването на Петия национален икономически форум на сп.

Мениджър „България и светът в развитие“. Пред повече от 100 мениджъри от български и чуждестранни компании, дипломати и представители на посолства, тя очерта основните политически предизвикателства пред Европа, изискващи конкретни отговори през следващата 2017 г.

По отношение на Брекзит, Мария Габриел наблегна на необходимостта ЕС да има ясна стратегия – по време на преговорите за излизане на Великобритания да не се водят паралелни преговори какво да включва бъдещото партньорство. Трябва да има прозрачност в целия процес, така че европейските граждани да са наясно с позициите и на двете страни. Такава прозрачност е необходима и при търговските споразумения (напр. с Канада и САЩ), за да имат гражданите обективен поглед върху ползите за европейските икономики от такива споразумения.

 

Миграцията е друго предизвикателство, което според Мария Габриел може да бъде овладяно със засилване на партньорството със съседните на Европа държави, най-вече от Средиземноморието и Африка. Инвестициите в тези региони са средство за намаляване на миграционните потоци чрез подобряване на условията на живот в държавите на произход. Пример е планираният фонд от 3,1 милиарда евро за подпомагане на икономическото развитие на Африка и съседните на ЕС държави, който ще предостави възможност и на европейските малки и средни предприятия да изпълняват проекти. От значение в контекст на миграцията е и схемата Синя карта. Тя позволява квалифицирана работна ръка от трети страни да бъде наемана в държави членки, което е в полза на бизнеса, тъй като 40% от бизнеса в ЕС сигнализира за липса на професионални кадри.

 

Мария Габриел открои визовата либерализация като инструмент за икономически напредък. В качеството си на докладчик на Европейския парламент по 1/3 от всички споразумения на ЕС за либерализиране на визов режим тя подчерта, че премахването на визи за краткосрочно пребиваване ще има положително въздействие, като опрости условията за пътувания на предприемачи, улесни инвестициите и увеличи туризма. Освен това визовата либерализация създава предпоставки за договарянето на споразуменията за икономическо партньорство.

„Днес европейските граждани искат от ЕС сигурност, стабилност и икономически възможности. Отговорност на държавите членки и на европейските лидери е решенията да се вземат в тесен диалог с гражданите и бизнеса. Вземането на по-бързи решения, поемането на ангажименти и тяхното изпълнение ще допринесат ЕС да бъде на висотата на очакванията към него“, заключи Мария Габриел. 

Добавете Вашия коментар

TOP