Мария Габриел: Гарантирането на правата на гражданите да бъде водещ приоритет при преговорите за излизане на Великобритания от ЕС

05 Април 2017 | 13:26
0 коментара
Общество

5 април 2017, Страсбург - В бурен дебат относно условията за напускането на Великобритания от ЕС, болшинството от евродепутатите настояха за осигуряването на равни права на европейските граждани, живеещи в Обединеното кралство, и на живеещите в Европа британци.

Резолюцията на Европейския парламент предупреждава, че няма да бъдат толерирани опити да се търси компромис между сигурността и бъдещите икономически отношения между Европа и Обединеното кралство. Относно бъдещите взаимоотношения между ЕС и Великобритания, евродепутатите изискват те да бъдат договорени едва след напускането на страната.

В дебата участва и Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата. В изказването си тя наблегна на няколко ключови момента, които не трябва да бъдат изпускани от поглед.

„Днес ние определяме принципите, които ще бъдат водещи по време на преговорите между ЕС и Великобритания и основите на бъдещото ни партньорство. Слоганът на преговорите трябва да е „Гражданите на първо място”. Наш дълг е да успокоим опасенията им и дадем конкретни отговори. Такива отговори очакват например студентите от другите страни от ЕС, които живеят във Великобритания и се възползват от програми като Еразъм. Гарантирането на правата им трябва да е наш основен приоритет от началото на преговорите”, заяви Мария Габриел.

 

На следващо място тя призова ЕС да остане непреклонен по отношение на четирите свободи. По думите й, Брекзит има последствия и не може да става и дума за сценарий Европа „à la carte“, т.е. не може да има статут, подобен на този на държавите-членки.

 

Друг съществен момент, върху който зам.-председателят на Групата на ЕНП привлече вниманието, е необходимостта да има ясна визия за пътя напред. „Първо е споразумението за напускане, а след това - новото партньорство. За да изградим стабилен дом, трябва да започнем от основите, а не от покрива. Отговорност на държавите-членки е да не се ангажират с паралелни преговори“, изтъкна Мария Габриел.

Накрая тя призова за пълно участие на Европейския парламент в целия процес на преговорите, което е ключово за гарантиране на прозрачността и отворен публичен дебат. 

Добавете Вашия коментар

TOP