Марио Илиев извади Богоявлениския кръст от водите на река Струма в Симитли

06 Януари 2018 | 13:58
0 коментара
Общество

Марио Илиев на 27 години, е късметлията, който доплува до Богоявленския кръст във водите на Струма.

Над 30 смелчаци нагазиха във вода до колене в река Струма.Отец Спас хвърли кръста след освещаване на водата навръх Йордановден. Тази година, ритуалът по освещаване на водата се извърши край река Струма отново.

Многобройната публика, която по традиция се реди по брега на реката за Богоявленския ритуал отново се беше събрала. Сред стотиците зрители по бреговете на Струма в Симитли бе и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, както и депутатът Стефан Апостолов.

30 смелчаци от Симитли нагазиха в студените води на река Струма, късметът да улови Божието разпятие тази година бе с Марио Илиев, който успя да намери носещия се по течението кръст.

Веднага щом излезе от водата с кръста всички момчета, които се хвърлиха във водата дойдоха да целунат светинята за здраве. Късметлията и тази година има златен кръст със синджирче, който винаги на Йордановден е дар от кмета.

Марио пожела здрава, мирна и късметлийска година за себе си и за жителите на община Симитли. Преди хвърлянето на кръста в реката отец Спас отслужи света литургия и чрез традиционния търг за църквата в Симитли "продаде" за ден свещения кръст и икони на Исус Христос, Божията Майка и Свети Мина, с които премина литийното шествие до реката.

Добавете Вашия коментар

TOP