Маргарита Попова: Всички преговори водят до укрепване на демокрацията. Нека да се договарят, нека да избират хора, нека да умуват, да внимават с номинациите

30 Юли 2016 | 07:19
0 коментара
Политика
Маргарита Попова: Всички преговори водят до укрепване на демокрацията. Нека да се договарят, нека да избират хора, нека да умуват, да внимават с номинациите

Не бих отговорила нито утвърдително, нито отрицателно на този въпрос. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали бъдещият президент трябва да бъде надпартиен, за да стане обединител на нацията.

„Виждате, че в момента текат преговори в партийните структури. Всички преговори водят до укрепване на демокрацията. Нека да се договарят, нека да избират хора, нека да умуват, да внимават с номинациите. Важно е да укрепваме демокрацията. Уважавам всичко това, което се случва. Нека да не бързаме. Нека да не сме толкова претенциозни към гражданските и партийните структури. Виждате, че лека-полека започват да излизат номинации – все достойни хора. На всички се радвам“, каза вицепрезидентът Попова.

На въпрос, ако асоциацията на данъкоплатците издигне кандидатурата й, ще има ли скоро отговор, вицепрезидентът отговори така: „Няма новина, аз дадох отговор и няма какво да добавя по този въпрос“.

Тя благодари на всички, които подкрепят нейната работа.

„Не се отказвам от нито един човек, който изразява подкрепа, както в личен план за мен, така и за институцията“, каза Попова.

Според нея тази подкрепа е демонстрация на доверие и очакване, че президентската институция ще бъде на страната на българския народ, за защита на българския национален интерес.

„Затова се радвам, когато хората свързват с добро моето име и президентската институция“, заяви вицепрезидентът и още веднъж повтори, че за момента „нищо не е на дневен ред. Времето тече и бързо, и бавно“. Коментирайки отпадането на три въпроса от референдума на Слави Трифонов, тя заяви, че и преди е казвала, че трябва да се внимава с тази форма на пряка демокрация.

„Това, което се иска от хората, ние не можем да обявим като правилно или неправилно. Хората са затова да искат, да предлагат, да задават въпроси. Конституционното правосъдие е за друго. То трябва да каже – кое може да се случи и кое не може“, заяви Попова и добави, че уважава „мощната подкрепа, която се дава от българския народ на Слави Трифонов и като юрист нямам претенции към него, че са били зададени въпроси, които впоследствие КС обяви за противоконституционни“.

„Институциите в държавата са затова, хората да питат, да искат, да се обединяват, да са претенциозни. А институциите съответно да коригират. Така върви и така се прави демокрацията“, подчерта Попова.

Вицепрезидентът Маргарита Попова е във Варна, където в Летния театър ще закрие 27-мия Международен балетен конкурс, който се проведе под неин патронаж и беше открит от нея на 15 юли. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP