Марешки, ПП Воля: Няма да участваме в събирането на подписи за проекта на ГЕРБ за нова Конституция и свикване на ВНС

31 Август 2020 | 18:46
1 коментара
Политика

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки потвърди пред bTV, че партията му няма да участва в събирането на подписи за проекта на ГЕРБ за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание.

Проектът на ГЕРБ срещна сериозно препятствие, след като Движението за права и свободи днес остро разкритикува предложения текст и обяви, че няма да го подкрепи и няма да даде гласовете си за свикване на Велико народно събрание. Парламентарната подкрепа за новия основен закон за момента е само в рамките на официално участващите в управлението партии, като даже и тяхното „за“ не би било напълно без условия.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че не е изненадана от решението на ДПС.

След позицията на движението обаче става ясно, че става все по-трудно да се съберат нужните 120 депутатски подписа за внасяне на проекта на ГЕРБ. 160-те гласа за свикване на ВНС пък изглеждат още по-сложна задача.

Парламентарните сметки към момента показват, че заявените гласове „против“ – на БСП и ДПС са 103. Дори с гласовете на ГЕРБ - 95 и всичките 21 депутати от коалиционния партньор „Обединени патриоти“ гласовете няма да стигнат - те са 116. Освен това, ВМРО постави специално условие – проектът да включи и техните 6 конкретни предложения.

Предстои да стане ясна позицията на независимите депутати, които са общо 9. От тях шестима са бивши "патриоти" от Атака, двама напуснали ПГ на "БСП за България" и един - на ДПС.

След като се изясни дали има 120 подписа за нова Конституция, или не, Коалиционният съвет на управляващите ще излезе с решение по темата.

Добавени коментари

Хаха публикува:
31 Август 2020 | 20:26
Тоз каква върти опашка е.. Видя ,че турците се дръпнаха и че няма да се получи исканото от ГРОБ и веднага и той да даде гласност.. иначе ако турците се навиеха и той отиваше веднага.. Жалък си Марешки, жалък

Добавете Вашия коментар

TOP