Мая Манолова в „Шоуто на Слави”: Протестите на хората са напълно справедливи! Парламентът работи за големите срещу малките, хората не вярват на партиите и институциите

24 Ноември 2018 | 06:45
0 коментара
Политика

 Протестите на хората са напълно справедливи. Цените на горивата в България наистина трябва да бъдат по-ниски, заяви омбудсманът на Република България Мая Манолова при гостуването си в „Шоуто на Слави”.

„Не е нормално при най-нисък акциз в България и ниско ДДС, при най-ниски производствени разходи, бензинът да не е най-евтин.

Истинските въпроси, на които държавата пред своите институции трябва да отговори е:

Има ли свободен конкурентен пазар в България? Има ли конкурентна среда?

Има ли концентрация при собствеността на данъчните складове?

Какъв процент от капацитета на данъчните складове се държи от един субект?

И аз използвам това студио, за да попитам финансовия министър, защото той е човекът, който дава лицензите за данъчните складове: Той дължи отговор на българското общество - Има ли концентрация на собственост? И възможно ли е да си внесе някой цистерна с гориво от Румъния или Гърция? ”

При гостуването си при Слави Трифонов тя коментира думите на българския премиер по темата отпреди няколко дни, който каза, че гражданите могат да зареждат от съседни държави, ако условията в нашата не им харесват:

„Според експерти ако си „внесеш цистерна от Румъния или Гърция”, какъвто съвет даде министър-председателят, ако нямаш данъчен склад, тя ще ти излезе златна. Защото трябва да й платиш акциза и два пъти ДДС, според българското законодателство. Аз мисля, че парламента продължава своето поведение в полза на големите срещу малките. Например закона, който беше приет това лято за търговията с горива направи невъзможно да продължиш да съществуваш ако си собственик на малка бензиностанция. От февруари месец ще бъдат затворени малките и средните безиностанции. И тогава какво ще стане с конкуренцията, респективно – с цените на горивата?”

Относно въвеждането на електронно гласуване омбудсманът заяви, че сегашната власт ограничава възможността да упражнят правото си на глас на хората зад граница.

„На референдума през 2015 г. 2 млн. българи казаха „да” на електронното гласуване, а петима души от информационно обслужване казват, че има хакерски атаки. Значи ние харесваме парите, които българите зад граница плащат в България – всъщност те са най-големият инвеститор - а не харесваме начина, по който биха могли да гласуват”.

В тази връзка госпожа Манолова сподели за получена от нея информация за злоупотреби по време на изборите, за което е подала сигнал в прокуратурата.

„Факт е, че се правят злоупотреби с бюлетини. Над половин милион бяха намерени, разпределени по области в хале. Факт е обаче, че изборния кодекс беше променен и сега това вече е невъзможно. Но пък започнаха злоупотреби със секционни избирателни комисии. Всичко това ще свърши с електронното гласуване”. На въпрос на зрител на колко точно се равнява бюджета на омбудсмана като правозащитната институция, Мая Манолова заяви, че сумата е 2 800 000- 2 900 000.

„Капиталовите разходи в бюджета са около 50 000. Една голяма част от тях отиват за наем на сградата, в която се помещава омбудсмана, защото това не е държавна сграда. Отдавна отправяме молби, още от времето на моя предшественик, да ни бъде дадена сграда. Всеки друг лев от този бюджет отива за работата по защита на гражданите. Тя се увеличава всеки ден с нови и нови функции, а бюджета си остава същия. Но не се оплаквам”, каза госпожа Манолова.

Сред значимите случаи, с които се налага да се справя омбудсманът на републиката е и този на четиримата лидери на работодателските организации.

„Най-богатите хора в България искат защита от американските централи. Сега се очаква намеса на ЕК, за да „не се отрази това на цената на електроенергията”.

„Опитвали са се да ми влияят, да ми бъде показано ясно, че нещо не трябва да бъде направено”, сподели Мая Манолова. „ И това е разбираемо. Например казуса със затварянето на арбитражните съдилища. Само в столичния арбитражен съд има 110 000 души, това са милиони левове. Частните съдебни изпълнители с начина, по който работеха реализираха десетки милиони левове. Екотаксите – там частни фирми събират годишно по 50 млн. лева, за които не се отчитат.”

Водещият на предаването сподели мнението на зрител, че гостенката му се ползва с прозвището „сестра Галева”, заради контактите си с известните братя Галеви. Нейният коментар беше, че в интернет пространството има нейна снимка с престъпната фамилия, която е абсолютен фалшификат и информацията за връзката й с тях е стопроцентова фалшива новина.

„По важно е кой точно допусна да избягат братя Галеви. Защо те не са в затвора? По времето, когато се случи това, на власт беше първият кабинет на Борисов. Трябва да се потърси отговорност за това.” Като предстоящи задачи Мая Манолова изтъкна Закона за личния фалит и Закона за ограничаване на свръхправомощията на банките, както и приемането на законодателството за хората с увреждания.

„Вие сте първия омбудсман, който си върши работата”, оцени работата на Манолова водещият на предаването Слави Трифонов.

На което тя заключи: „Институциите не ми помагат да си върша работата. Но поне нека не ми пречат. От мандатът ми има още година и половина. Но ако продължават да ми пречат да си върша работата, може да свърши и по-рано".

Като цялостно наблюдение и впечатление от досегашната си работа като омбудсман Мая Мамолова заключи: „Хората не вярват, че партиите, че институциите работят за тях”. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP