Maя Манолова: БСП е против оздравяването на КТБ с публични пари

30 Октомври 2014 | 13:15
0 коментара
Общество

БСП лява България е против оздравяването на КТБ с публични пари. Това заяви в Народното събрание Мая Манолова.

Манолова подчерта, че от левицата са за това законът да бъде приложен и в предвидените в него срокове да не се разтакава този въпрос, за да могат и вложителите да получат своите спестявания в техния гарантиран размер.

За мен като юрист е абсурдно с подобни решения да бъде правен опит да се променят закони, да се възлагат ангажименти на парламента и още по-малко да се възлагат ангажименти на БНБ, която е независима институция, заяви Манолова.

Тя повтори, че за БСП е неприемливо с публични пари да се решава проблемът с тази банка. Ако има пазарни решения – добре, но нека това се случи в предвидените срокове, защото хората си чакат парите, а освен това се създава усещане, че този въпрос се бави изкуствено, за да могат да бъдат извършени някои вътрешни операции, каза Манолова.

По нейни думи се създава впечатление, че въпросът с решаването на случая с КТБ ще се връзва с въпроса за съставяне на правителство, което по думите й е неприемливо и е против интересите на българските граждани и вложителите в КТБ.

Очевидно по случая на КТБ тематичното мнозинство е ГЕРБ плюс ДПС, отсече Манолова. Според нея, спрямо решението за казуса КТБ ще се види кой с кого е и кой какви принципи и интереси защитава.

Манолова повтори, че според избирателите следва столетницата да бъде в опозиция. Представителите на леви партии са около 50 в този парламент, нормално е да бъде съставено дясноцентристко управление. Има много желаещи, които да се включат в него и да го подкрепят, заяви Манолова. Тя коментира, че е свобода, но и отговорност е на Бойко Борисов по най-бързия начин да състави правителство. Лидерът на най-голямата партия е длъжен да отчете очакванията на хората и трудната ситуация в страната и преговорите да бъдат ускорени и финализирани в най-кратки срокове, каза депутатката.

Манолова съобщи още, че БСП е внесла законопроект, с който удължават възможността за ранно пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд с 3 календарни години. Законопроектът обхваща над 100 000 души с професии, свързани с тежък, труден и опасен за здравето труд. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP