Манолова: Политиците се изкушават да оцветят протестът на майките на деца с увреждания

23 Октомври 2018 | 09:59
0 коментара
Политика

Най-лесният начин да се дискредитира протестът на майките на деца с увреждания е той да бъде партийно оцветен. Политиците се изкушават да го употребят. Но той е като дъгата. Защото уврежданията не са леви и десни”. Така омбудсманът Мая Манолова коментира пред NOVA намеците за това, че демонстрациите на майките са обвързани с определени политици и формации.

Омбудсманът бе категорична, че разчита на "интелекта и съвестта на партиите да не се опитват да смачкат протеста, защото хората с увреждания в България са натикани в ъгъла”.

Мая Манолова коментира и изказването на вицепремиера Валери Симеонов, в което той нарече протестиращите "кресливи жени с уж болни деца”. Тя определи изявлението като "срамно и неморално”. И подчерта, че Симеонов е служител на народа и няма право да обижда началника си.

Заради изказването на вицепремиера, последва искане за оставката му. Днес следобед партиите в коалицията на "Обединените патриоти” се събират на спешен съвет. Красимир Каракачанов, Волен Сидеров, Валери Симеонов и техни съпартийци ще се срещнат.

"Това е най-чистата кауза, с която съм се сблъсквала. И всички трябва да спрат да се гаврят с нещастието на тези жени. Аз стоя с майките от първия им протест и ще стоя с тях до края”, категорична бе Манолова.

Тя изрази надежда, че властимащите ще изпълнят ангажимента си да приемат законите за хората с увреждания и за личната помощ най-късно до средата на декември.

Омбудсманът коментира и все още неподменената мантинела край Своге, в участъка на пътя, където на 25 август се случи трагичната катастрофа, която взе 20 жертви. 

"Хората нямат никакви луксозни очаквания и искания. Още се спори чия отговорност е мантинелата, която не е сменена", заяви в студиото на телевизията Манолова.

По думите й спорът е нараснал между Община Своге и Агенция "Пътна инфраструктура" при организираната от нея вчера среща между трите отговорни министерства. 

Коментар за скандала с майките

Това правителство рискува да се превърне в един мегавариант на кабинета "Орешарски” – за всяко нещо да става драма и да има протести под прозорците. Това заяви в ефира на "Здравей, България” политологът Първан Симеонов.

"Не знам колко дълго и колко ефективно може да бъде подобно управление. Ако преди известно време мислех, че шансовете мандатът да бъде изкаран напълно са 70-30, сега ми изглеждат 50-50. Всичко се превръща в проблем. Големият проблем на Валери Симеонов е,  че той много вярва в това, което мисли и много държи да казва това, което мисли, дори когато не е вярно”, добави той.

Политологът беше категоричен, че е нормално в такава ситуация да се понесе политическата цена. Според Симеонов е парадокс , че малките партии в коалицията са по-защитени от спечелилата като първа политическа партия. "Борисов по този начин губи най-важното си качество – да е началник”, поясни анализаторът.

Вероятно Валери Симеонов ще се опита да направи някакви контрапротести, прогнозира Първан Симеонов: "И вероято и премиерът на това се надява, защото на премиера не му се минава пак през онази процедура. За онези трима министри, които бяха негови, какво стана, а представете си сега какво ще стане. Това може да повлече надолу всичко, може да отвори кутията на Пандора и вероятно и премиерът стиска палци Симеонов да успее да си реши въпроса сам”.

Той отхвърли хипотезата, че външни влияния се опитват да разклатят коалицията.

 "Не виждам кой външен фактор, ще тръгне сега да сваля това правителство. Просто няма логика, но не винаги всичко в политиката е логика.  Обективни предпоставки това правителство да падне няма ,но субективни не липсват”, заключи Симеонов.

Политологът доц. Стойчо Стойчев подчерта, че няма изнанада в поведението на Валери Симеонов.

"Няма нищо изненадващо нито  в поведението на вицепремиера Симеонов, който действа като едно дете, оставено без родителски надзор и грижи и постепенно ескалира неговата детинщина с блъскането на хора през границите, мина се през други неща, за да се стигне до това меко казано неуместно изказване. Въпросът е доколко българските граждани могат да търпят такъв тип поведение на най-високо политическо ниво”, посочи той.

Още от дискусията на двамата политолози вижте и тук:

 

Добавете Вашия коментар

TOP