Малкото синьо хапче с името „Виагра“ стана на 20 г.

26 Март 2018 | 09:45
0 коментара
Общество

Преди 20 г. малко синьо хапче с името „Виагра“ предизвика промяна в културата на Америка, превръщайки отново секса във възможност за милиони възрастни мъже и превръщайки дотогава забранената тема за импотентността във всекидневна дискусия.

Докато революцията в сексуалното усъвършенстване доведе до изгрев в сексуалния живот на много двойки, до голяма степен все още оставя встрани жените, които все още се борят с дисфункция и загуба на либидото с течение на времето. Те все още трябва да се възползват едва ли не от магия, за да се върнат обратно към моженето, казват експерти.

Около 65 милиона рецепти са изпълнени в световен мащаб за хитовото лекарство на "Пфайзер", одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата (АХЛ) на 27 март 1998 г. Това е първото хапче, което има за цел да помогне на мъжете да получат ерекция. Внезапно говоренето за удивителното лекарство, което може да направи отново твърд пениса на по-възрастен мъж, заля телевизията и списанията.

Бумът на "Виагра" също съвпадна с появата на интернет и експлозията на онлайн порнографията. Рекламите за "Виагра" бяха предназначени да поставят отново в светлината на прожекторите това, което беше известно като "мъжка импотентност" като "еректилна дисфункция" или ЕД, заболяване, което най-накрая може да бъде преодоляно. Сенатор републиканец, военен ветеран и кандидат за президент Боб Дол стана първият говорител по телевизията за "Виагра", признавайки собствените си опасения за еректилната дисфункция пред масите. "Малко е неудобно да говорим за ЕД, но е толкова важно за милионите мъже и техните партньори", каза той. Стратегията сработи.

Преди „Виагра“ мъжете искаха да разговарят за проблемите си с ерекцията, но разговорите бяха неудобни и трудни, припомни Елизабет Кавалер, специалист по урологията в болницата "Ленокс Хил" в Ню Йорк. "Сега, сексуалността като цяло вече е тема", добави тя.

"Сексът се превърна в очаквана част от нашия живот, когато остареем, и съм сигурна, че „Виагра“ има голям принос за това".

Благодаря, „Виагра"

„Виагра“ оказа "голямо въздействие" - подобно на начина, по който антибиотиците променят начина, по който се лекуват инфекциите и как лекарствата за понижаване нивата на холестерола станаха повсеместни в борбата срещу сърдечните заболявания, каза Луис Кавуси, шеф на урологията в болничната мрежа Northwell Health, Ню Йорк. "Така че това е идеалното лекарство за рекламиране пред потребителите.

„Виагра“ първоначално се разработва като лекарство, предназначено за лечение на високо кръвно налягане и стенокардия. Но в началото на 90-те години на миналия век мъжете, участвали в ранните клинични изпитвания, открили, че основният ефект е подобряване на ерекцията им, като увеличава притока на кръв към пениса. Въпреки цялата си популярност, все още има неразбиране за „Виагра“ . „Това не е афродизиак“, каза Кавуси. „Много мъже, които питат за него, казват: „Жена ми няма голям интерес към контактите““, добави той. „И аз казвам, че „Виагра“ няма да промени това положение“.

Благодаря, „Виагра“

През 2000 г. комедийното шоу Saturday Night Live показаха измислиците на реклами, показващи сексуално доволни мъже, казващи: "Благодаря, „Виагра"“. В него една събираща погледа актриса се появи стенейки"Благодаря, Виагра"“, докато възбуден мъжки партньор я дръпна отзад или я сграбчи в бавен, страстен танц. Пародията е смешна, защото отразява реалността, за която говореха малко хора. "Ние сме много пуританско общество и мисля, че „Виагра“ подейства срещу това", заяви Начум Катловиц, директор на урологията и плодовитостта в университетската болница Staten Island. "Но в по-голямата си част жените бяха оставени встрани от сексуалната революция." В края на краищата „Пфайзър“ включи жените в маркетинга си за „Виагра“ през 2014 г. Рекламите показваха тъжни жени, включително поне една с чужд акцент, говорещи директно пред камерата, като казваха на мъжете, че сами ще си направят рецепта.

Провалът на женската „Виагра“

През 2015 г. АХЛ одобри хапче, наречено „Ади“, което беше представено в медиите като „женската „Виагра““ и беше рекламирано като първото хапче за повишаване на либидото за жени, които изпитват загуба на интерес към секса. Хапчето беше спорно от самото начало. Един вид антидепресант, жените бяха предупредени да не го ,употребяват заедно с алкохол. То също така струваше стотици долари и криеше риска от големи странични ефекти като гадене, повръщане и мисли за самоубийство. „Валеант фармасютикалс“ купи „Ади“ за 1 милиард долара през 2015 г., но го продаде обратно на разработчика „Спраут фармасютикалс“ със сериозна отстъпка миналата година. Основният проблем на възрастните жени, когато става дума за секс, е влагалищната сухота, която придружава менопаузата и може да направи секса болезнен. Решенията обикновено включват хормони или лазерно лечение, което съживява влагалището. Тяхната популярност започва да расте, но все пак струват стотици до хиляди долари, каза Кавалер. "Изоставаме поне с 20 години от мъжете", каза тя. За Катловиц „Виагра“ беше отличен пример за "алчността на фармацевтичната индустрия"

. „Виагра“ струваше около 15 долара на хапче, когато излезе за първи път, и се повиши до над 50 долара. Накрая миналата година стана общодостъпна, като цената на хапчето се понижи до по-малко от 1 долар. "Няма абсолютно никаква причина да таксувате хапче по 50 долара", каза Катловиц. „Само че те можеха да го направят и го сториха“./АФП

 

Добавете Вашия коментар

TOP