Малките последователи на кукерството от Ораново, „Сахране”, с. Христо Даново и с. Габра дефилираха заедно с родителите си!

13 Януари 2018 | 17:21
0 коментара
Култура

Децата бяха активни участници на Древната земя на кукерите. 
 
Малките последователи на кукерството от Ораново,  „Сахране” , с. Христо Даново и село Габра дефилираха заедно със своите родители. 
 
Кукерска група „Сахране” с ръководител Николай Никифоров се състои от 54 частници /31мъже и 10 жени 13 деца/.
 
Карнавалните кукерски игри в с.Горно и Долно Сахране водят началото си от стародавни времена.Те са се играли през Сирни заговезни, на самата сирна неделя. Кукерите се наричат „старци”. Маските са направени от козя кожа. 
Кукерите се придружават от „джамал”. Той символизира изгонването на злите духове и играе танца на  плодородието. ” В карнавала участва и щъркел – символ на пролетта и щастието.
 
Групата е лауреат на редица фестивали.  Носител е на много призови места, както за цялостно представяне, така и за отделните персонажи от кукерските фестивали в Перник, Ямбол, Габрово,Симитли, Разлог, Калипетрово, Широка лъка, Раковски, Попинци, Стара Загора, Турия, Павел баня и гр.Охрид Република Македония. Радостно е, че в групата се включват и много деца, които уверено вървят по стъпките на своите родители.
 
Кукерската група от с. Христо Даново с ръководител  Райна Загорчева се състои от 25 участници (6 мъже, 11 жени и 8 деца).
Кукерския колектив от с. Христо Даново, община Карлово е основан през 2014г. Кукерите са облечени с мъжки народни носии, а маските са извезани от мъниста. На тила се спускат разноцветни ленти, свързани с пъстротата от цветове през пролетта. Подскоците на кукерите символизират – житото да стане високо, а поклащането – да натежават класовете им. 
 
Кукерската група от гр.Симитли, кв.Ораново с ръководители  Петър Мурджов и Мирослав Стамболийски се състои от 245 участника (140 мъже, 60 жени и 45 деца).
 
Кукерската група е член на международната федерация на Маскарадните игри. Участвала е и на Международни фестивали  в гр. Перник, гр, Раковски, гр. Ямбол и гр. Радомир, на които печели първи и втори места. През 2005 г. групата от кв. Ораново, съвместно с ансамбъл “Българе” участва и на спектакли в НДК, както и на дефиле по бул. “Витоша” – гр. София., също така участва и в заснемането на български игрален филм в Народен театър “Иван Вазов”. През лятото на 2005 г. групата участва и на фестивал в Р.Турция.
 
На днешния Общински фестивал на кукерските и маскарадни игри – Симитли групата  представи ритуалите  - Посрещане на коледари и  чупене на питка по стар български обичай; “Сватба от Старо Ораново” – посрещане на младото семейство от сватовете, кумовете и девери по тградиционен начин; Посрещане на кукери и мечки;
 
Групата дефилира с традиционни за пиринския край бабугери / облечени в кози кожи/, които обикалят къщите на Нова година /първи януари/, за да прогонят злите духове от дома и благославят стопаните за берекет и здраве през цялата година.
 
Групата от село Габра, общ. Елин Пелин с ръководител Стоил Райчев  се състои от 50 участници /38 мъже, 2 жени и 10 деца/.
Маскираните участници са с маски оприличаващи чудновати животни - те представят българската обредност, наследена от траки, славяни и прабългари, която е съхранена през пет вековното турско робство. Характерни са и хлопатарите, чийто звън е съпроводен с хороводните звуци на гайда, тъпан и кавал, минаващи през всички домове. Така се прогонват злите духове и сили, болести, а годината е добра, с плодовитост по нивя, животни, хора.
 
Изпълнява се хумористична сценка  от 1918 - 1920г., по идея на бивш белогвардеец Александър Логвиненко - бивш собственик на мината  в с. Габра: Добрия цар Максимилиян съди своя непокорен син Адол, и герои - Скороход, Маршал, двама гвардейци, Черна Арапиня, Гробокопоч, Доктор, Поп......
 
Най възрастен участник е на 81г. и се казва Райчо Мишов.

Добавете Вашия коментар

TOP