Македония смени името си, сменя и парите и паспортите

26 Януари 2019 | 13:15
0 коментара
Политика

Страната чака покана за НАТО през февруари, членство – 2020 г.

Македония ще смени всички документи за самоличност и паричните си знаци, за да отрази промяната в официалното име на страната, след като договорът за това беше ратифициран и от гръцкия парламент в петък. Срокът за подмяната е до пет години съгласно Преспанския договор.

Обновяването ще важи за паспортите, картите за самоличност и шофьорските книжки, както и за регистрационните номера на автомобилите. Те ще носят обозначения MК и MNK, а след влизането в сила на договора досега официалното международно име на страната FYROM, от Бивша югославска република Македония (БРЮМ), ще престане да се използва. Ще бъде заличено и името, под което България е признала страната – Република Македония.

И макар, че занапред Македония ще се нарича Република Северна Македония, официалният език в страната остава македонски. Самите македонци вече ще се наричат “македонски граждани от Северна Македония”. С нови названия ще бъдат и държавните институции. В тригодишен срок ще се променят всички търговски марки и наименования на компании, за да се отрази новото име.

Засега не е ясно как ще бъде организирана подмяната на личните документи, като властите вероятно ще заложат на замяна при изтичане на срока на валидност. Македония и Гърция ще отворят съответно посолства в Атина и в Скопие и ще разширят консулствата в Солун и в Битоля, пише Dnes.bg.

С Договора от Преспа Македония се съгласява да промени надписите върху паметници, обществени сгради и инфраструктурни обекти, които по някакъв начин претендират върху гръцката история от елинските времена насам в шестмесечен срок.

Занапред Македония няма да може използва като символ Звездата на Вергина, известна още като македонска звезда, която стоеше на старото й национално знаме, и ще я премахне от всички обществени сгради.

Учебниците, географските карти и атласи, също ще бъдат коригирани, а историци и археолози ще се заемат да изчистят спорните въпроси. Експертната комисия трябва да бъде създадена в едномесечен срок и да заседава поне два пъти годишно, се казва в Преспанския договор.

В замяна Гърция се задължава да не блокира повече членството на Македония в международни организации и да ратифицира протоколите за влизането и в тях. Изрични гаранции се дават за НАТО и за ЕС, като Гърция ще информира Брюксел, че сваля ветото си за ЕС и първа ще ратифицира протокола за НАТО.

След като генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг вчера потвърди обещанието за приемането на Македония, в Скопие разчитат да получат официалната покана през февруари, а ратификацията в 29-те членки на Алианса да приключи до пролетта на 2020 г.

Споразумението от Преспа потвърждава сегашните граници между двете държави, като те си обещават да модернизират ГКПП и да улесняват движението на хора.

Премиерите на двете страни ще се срещат поне веднъж годишно. Поемат се ангажименти за засилване на сътрудничеството в отбраната, борбата с престъпността, културата, технологиите, науката, образованието, инвестициите и туризма.

Споразумението влиза в сила 2 седмици, след като Гърция официално информира Скопие за ратификацията. От тази дата Македония официално ще се нарича Република Северна Македония, за краткост Северна Македония.

Добавете Вашия коментар

TOP