Република Македония получи подкрепа за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

Съветът на ЕС препоръчва възможно отваряне на преговори за членство през месец юни 2019 година при следните четири условия: провеждане на спешни реформи, изпълнение на Договора за името, положителен доклад на ЕК и решение на Съвета на ЕС.

Първата точка от срещата на външните министри на ЕС, която започна тази сутрин беше разширяването на съюза. По време на срещата всяка страна изяви своята позиция. Още преди началото й някои министри вече бяха изразили позициите си.

​Под председателството на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева държавите-членки постигнаха компромис в Съвета “Общи въпроси” на ЕС и дадоха зелена светлина за бъдещите преговори за присъединяване с Република Македония и Република Албания. 

Холандският министър Стеф Блок, заяви, че за неговата страна е важно да се видят доказателствата, че реформите се изпълняват по един устойчив начин, а за това е необходимо време.

Министърът за Европа в германското външно министерство Михаел Рот заяви, че Берлин е готов да даде зелена светлина за започване на преговорите с Македония и Албания.

„Германското правителство е готово да подкрепи Македония и Албания по пътя им към ЕС. Готови сме да дадем зелена светлина и бих искал да насърча и нашите приятели в Холандия и Франция да се присъединят към нас“, каза Рот.

Вчера върховният представител на ЕС по въпросите на сигурността и външната политика Федерика Могерини призова министрите на външните работи да подкрепят започването на преговори за присъединяването на Република Македония към ЕС.

"Както знаете, ние препоръчахме започването на преговори със Скопие и Тирана. Този процес трябва да бъде основан върху заслугите, което означава, че напредъкът трябва да бъде признат и подкрепен. Надявам се страните-членки да вземат истинско решение", се казва в изявлението на Могерини. Според нея, "Западните Балкани са направили впечатляващ напредък". Могерини споменава Договора между Македония и Гърция за разрешаването на спора за името и диалога между властите в Белград и Прищина. 

“Съветът се съгласи да приеме положително напредъка и да отвори пътя за започване на преговори за присъединяване през юни 2019 година”, бе записано в заключенията на Съвета. 
Решението ще зависи от изпълнението на националните процедури в парламентите на двете страни, от одобрението на Европейския съвет, което трябва да бъде последвано от първите междуправителствени конференции до края на 2019 година в зависимост от постигнатото.

По време на разговорите българското председателство предложи двете страни да започнат преговори, но се натъкна на съпротивата на три европейски държави.

Препоръката за започване на преговори бе направена от Европейската комисия, която даде зелена светлина те да започнат това лято. Гърция оттегли възраженията си срещу членството на  Македония след историческо споразумение за името. Българското председателство преодоля съпротивата на Германия, но Франция, Холандия и Дания останаха против. 

А освен горещите теми, които прехвърляме към следващото, австрийско председателство, Екатерина Захариева предаде символично щафетата на своя колега от Виена, като му подари символично 28 чана - колкото са страните в ЕС.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Ханс изрази задоволството си от днешното решение на Съвета на ЕС, който подкрепи началото на предприсъединителни преговори с Македония и Албания от догодина.

"Радвам се, че ЕС след дълги дебати откри пътя към разширяването за бъдещата Северна Македония и Албания. Пътят към предприсъединителни преговори през юни 2019 г. е ясен. Това е важен сигнал за региона, че той е възнаграден. Това е важно и за авторитета на ЕС", написа Ханс в собствения си профил в мрежата Туитър. 

Македонските депутати на 20 юни с 69 гласа „за“ и без „против“ и въздържали се ратифицираха договора с Гърция, който беше подписан на 17 юни в Преспа от външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коздиас.