Майки от Благоевград излизат на протест заради размера на детските надбавки

05 Декември 2015 | 12:23
1 коментара
Общество
Майки от Благоевград излизат на протест заради размера на детските надбавки

Протестът на майките в Благоевград е планиран за 10 декември. Той се организира чрез социалните мрежи.

Повече семейства с деца до 18 години ще получават детски надбавки от средата на следващата година. Предвижда се от първи юли 2016 г. средният доход на член от семейството да се увеличи на 400 лева.

От 1 януари средният месечен доход на член от семейство трябва да е 350 лева, а от 1 юли – 400, за да получават родителите детски надбавки. Увеличен ще бъде и размерът на подпомагането с едно дете – с 2 лева. Така семействата ще получават не 35, както е в момента, а 37 лева, с две деца детските ще са 85 лева, за семейства с три и четири деца съответно 130 и 140 лева. За всяко следващо дете помощта расте с 20 лева. Без промяна остава и размерът на еднократната помощ при раждане на дете – за първо дете – 250 лв., за второ – 600 лв., а за трето дете – 300 лв. Размерът на месечната добавка за отглеждане на дете с трайно увреждане остава 240 лева, за отглеждане на близнаци месечната помощ е 75 лева. Без промяна остава и майчинството след първата година – 340 лв.За да изразят недоволството си от малкото средства, които държавата отделя за подпомагане за отглеждане на дете, майки от Благоевград подготвят протест.

Те настояват всички родители да получават детски надбавки, независимо от доходите им, да се намали периодът, за който се изчисляват парите за майчинство на година и половина, както и обезщетението, което се получава за отглеждане на дете между 1 и 2 години, да се обвърже с размерът на минималната работна заплата.

Добавени коментари

вови публикува:
05 Декември 2015 | 13:58
всички деца на българия трябва да получават детски .да не зависат от доходите .както е било преди тодор живково време а сега се деля нисък и висок доход .всички са с високи доходи а това че се укриват доходите . всички с ниските доходи карат по скъпи коли по скипи телефони и всички екстри.

Добавете Вашия коментар

TOP