Майката и сестрата на Данчо фризьора са настанени в МБАЛ - Благоевград с доказан коронавирус

26 Март 2020 | 09:21
3 коментара
Общество

Майка и дъщеря от разложкото село Драглище бяха настанени вчера в Инфекциозното отделение на МБАЛ - Благоевград с доказан коронавирус. Майката е на 73 години, а дъщерята на 53. Дъщерята е работила в оптика в София и след обявеното извънредо положение се прибрала при майка си на село. Тя е сестра на известния благоевградски сталист - Данчо фризьора.

РЗИ в момента проверява хората, с които са контактували през последните 2 седмици.

От снощи досега има още една положителна проба. 243 стават положителните проби в България. Новият заразен от коронавирус е в София, съобщи на редовния брифинг на щаба неговият шеф ген. Венцислав Мутафчийски. Новият заразен не е бил контактен с вече заразени.


До 12 април се продължава действието на извънредните мерки.
Въвежда се задължителна карантина за всички пристигащи у нас , независимо откъде идват.

 

Ген. Мутафчийски категорично заяви, че у нас няма да се въвеждат масово бързи тестове, така както искат от Медицинския съвет. Той подчерта, че от вчера и Германия се е отказала от масовото тестуване на населението, тъй като това дава изкривени резултати за разпространението на заболяването.

Седем души са нетърпеливи да напуснат ВМА, но не са изчистени от вируса, каза на въпрос за оздравелите генералът.


В "Пирогов" обаче има един човек в много тежко състояние.

Ще предложим на министър Кирил Ананиев мерките, които изтичат утре, да продължат, обяви ген. Мутафчийски.

В "Пирогов" има четирима пациенти, които са интубирани и са в изключително тежко състояние, а седем други са в добро. При единият случай положението наистина е много сериозно и най - вероятно ще има трагичен край. Във ВМА има двама, които са на ръба на дихателна недостатъчност, каза шефът на Щаба.

"Няма шанс да няма пик на заразата. Ще ми се да няма пик на болестта, но колегите епидемиолози казват, че няма шанс, подчерта той.

 

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи още, че първите заболели от коронавирус у нас в Плевен и Габрово са в изключително добро състояние.

"Сега съм поръчал да се изготви стратегия кога може да се освободят от болница 7-8 души, които са абсолютно здрави, но са носители на заразата. Сега болниците могат да си позволят такъв лукс и да държат такива хора", каза той.

"На всеки 11 изследвани сме открили 2 заразени и смятаме, че според математическия модел сме открили голям брой лица", информира ген. Мутафчийски.

Той каза още, че хората трябва да изпълняват всички мерки, но не в условията на паника. По думите му, категорично трябва да се действа осъзнато.

"Коронавирусът има вече вътрешна циркулация", информира още шефът на Щаба.
 

Началникът на кризисния щаб предупреди и, че със сигурност ще има недостиг на хора, които могат да работят с респиратори, но и че България е много по-добре от гледна точка на други държави. Няма как да отделим само специалисти по коронавирус, добави той. И уточни, че трябва да се спазват мерките, за да няма "вихър" на епидемията, както в Италия, Испания, Германия.

 

Мутафчийски посочи още, че има информация за болници в много лошо материално положение и ще дава съвети на желаещи да дарят, да даряват на тях. И добави - сигнали за търсене на спешна лекарска помощ са: температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни!

 

А националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза, че на денонощие има по 1800 сигнала на "Бърза помощ".

 

За пореден път Мутафчийски предупреди, че носенето на маски за еднократна употреба не дава абсолютна защита. Той не коментира изпратено от лекари от Пета градска болница, че там не са взети достатъчно добри мерки. "Не мога да коментирам, нямам такава информация", заяви той.

 

Ген. Мутафчийски съобщи, че вчера са били изследвани около 350 лица, като припомни, че задължително се тестват лица с респираторни заболявания. Той разкри, че на места това не се спазва и редовно алармират на РЗИ.  "Призоваваме да не си правят илюзии и да не изпращат проби на такива хора. Трябва да изпращат техните, на контактните лица и на медицинските лица", обясни генералът. 

 

Ген. Мутафчийски информира, че от вчера има дарител, физическо лице, което е дало 1 млн. лв. Той поясни, че подробности ще съобщи, когато всичко около дарението бъде готово.

 

Относно тестовете, които ще се правят в Букурещ от врата на врата, шефът на Щаба каза, че първо трябва да се види резултата от тази акция и съобщи, че Германия изобщо пък няма да тестува вече. 

 

На въпрос за бързите тестове, ген Мутафчийски първоначално се опита да обясни, че няма днес по тази тема да коментира нищо, но после все пак изслуша журналистката и заяви, че няма нито един случай на установен заразен с бърз тест.

 

"Преди 12 часа Германия заяви, че вече няма масово да се тества за коронавирус. Ние също няма прилагаме бързите тестове, тъй като те не дават реална картина на разпространението на болестта.

 

Председателят на Националния оперативен щаб срещу COVID-19 призова медиите, когато пишат за нещастни случаи винаги да напомнят симптомите - болки в гърдите, задух, посинели устни, температура над 38 градуса, както и да припомнят как да се пазим и да мием ръцете си. 

Добавени коментари

КОРООНА ДРАГЛИЩЕ публикува:
26 Март 2020 | 11:58
ФЕЛШЕРА НА ДРАГЛИЩЕ Е ИМАЛ КОНТАКТ С ТЕЗИ ЖЕНИ ДА ГО ПРОВЕРАТ И НЕГО ДА НЕ ПЛАМНЕ ЦЕЛО РАЗЛОГ
верно ли е публикува:
26 Март 2020 | 11:47
Сестра му Данчи ли е ходила да пие кафе в трезор вярно ли ече това се говори в града
4estito публикува:
26 Март 2020 | 11:44
koi e bil na frizura pri dankata pod karantina 4estito na pri4eskata

Добавете Вашия коментар

TOP