Майка на две деца от Слащен моли президента Радев да й опрости дълг от 4000 лв. към НОИ за майчински добавки

28 Ноември 2017 | 11:57
3 коментара
Общество

31-годишната Кристина Буковинова от сатовчанското село Слащен отправи молба към президентаа Румен Радев да й опрости дълг към НОИ.

Тя е майка на две деца и дължи близо 4000 лева, получени от държавата като обезщетение за второто й дете.

Кристина взела майчинските добавки, докато момченцето й посещавало детска ясла. Случаят е от периода 2010-2011 година. Тогава получила 1000 лева, но към днешна дата с лихвите се натрупала непосилната за самотната майка сума.

 „Преди години този проблем с неправомерно получени обезщетения за отглеждане на дете за тези, които посещават ясли, избухна с протести на майки в цялата страна. Заведени бяха и множество съдебни дела за връщане на сумите. Тогава доста майки от Слащен изпратихме молби за опрощаване на дълговете до президента. На всички бяха опростени, само на мен – не. Не разбрах какво стана тогава, но сега се надявам президентът да прояви разбиране и да ми вдигнат запора на сметката“, коментира Кристина, цитирана от 24chasa.

Според Конституцията и законите за опрощаване на публичните вземания това е единствено в правомощията на президента. Преди това обаче трябва Общинският съвет, където живее, да даде своето съгласие.

Всичките 17 съветници са гласували “за”.  Буковинова е с две висши образования – стопанско управление и предучилищна педагогика.

Спомня си, че първото писмо получила, докато работела в Испания. Тогава била запорирана сметката, по която се превеждат детските надбавки. И досега от нея не може да тегли.

 „Не 4000, а и 1000 лева са много за мен“, заяви Кристина.

Тя работи в оптика в Гоце Делчев и живее на квартира. Децата й учат в училището в Слащен.

Добавени коментари

Aaa публикува:
28 Ноември 2017 | 20:02
Първо ги дават,тези пари и чак след години ги искат и то с лихви.Аз също връщах,а и един мангал не знам да е върнал
Кибик публикува:
28 Ноември 2017 | 16:38
Ами значи към 10 милярда ако върнат Циганите тия пари.
Анонимен публикува:
28 Ноември 2017 | 15:18
Докога в България майките ще получават помощи за отглеждане на дете, а детето ще е в ясла. И как така са опростени парите на другите майки? Всичко,което е взето неправомерно - трябва да се върне.

Добавете Вашия коментар

TOP