Висши магистрати търсят помощ от премиера Бойко Борисов. Ще искат от него съдействие за решаване на битовите проблеми в Специализирания съд, информира NOVA.

Делата били твърде много, а залите и съдиите – прекалено малко. Магистратите предупредиха, че съдът ще блокира, ако не решат проблемът им.

Съдиите разказаха и показаха, че делата за организираната престъпност са организирани в кашони. А кашоните - подредени в коридори, до тоалетните.

Натоварването в работата им щяло да стане още по-голямо след промените в закона, защото в коридора ще трябва да се подредят и всички дела срещу кметове, депутати, министри и магистрати от цялата страна.

„Когато парламентът предприема промени в законодателството по начин, който възлага правомощия на други органи, то трябва да обезпечи финансово и материално такава една промяна“, коментира председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Именно поради липса на обезпечение магистратите ще искат среща с премиера, за да реши проблема със сградите.

„Съда ще е претоварен и най-вероятно ще блокира. Надявам се колегите от ВСС да си свършват работата и да ни отпуснат допълнителни щатни бройки“, заяви Георги Ушев от специализиран наказателен съд.