Мафията днес - италианските кланове отвътре

30 Януари 2018 | 08:12
0 коментара
Общество

Италианската полиция в рамките на кампанията за борба с мафията организира хайки и арестува десетки в района на Неапол, Рим и сицилиянския град Агридженто. Задържаните са обвинени в контрабанда, изнудване, поръчкови убийства, подкупи на политици, сводничество, кражба на предмети на изкуството. Списъкът от престъпления е обширен. Какво представлява днес италианската мафия?

„Коза Ностра“ - сицилианската мафия

Сицилианските банди създадоха модела, който след това беше заимстван от всички мафиотски групировки по целия свят. Те се превърнаха в опасна сила още през 19 век, впоследствие тяхното могъщество растеше непрекъснато. „Коза Ностра“ се превежда буквално като „наша работа“. Така се е наричала първата мафия, основата на която е поставена от семейните кланове. Тя е прочута със своя кодекс на честта – омертата, който изисква абсолютна лоялност. Предателите са заплашени с мъчения и смърт, а техните роднини – с наказания. Дори в наши дни сицилианската мафия е привличана за разрешаването на търговски спорове и намирането на откраднати стоки. Техните услуги са предпочитани пред бавната и мудна съдебна система. В същото време мнозина ненавиждат принудителните плащания на рекет, за да могат да правят спокойно бизнес. “Коза Ностра“ се прочува в САЩ, занимавайки се с рекет и борейки се с останалите банди в Чикаго, Ню Йорк и други градове. Тя успява значително да укрепи своите позиции по време на „сухия закон“ през 20-те години на ХХ век, когато търгува незаконно с алкохол. 

ФБР твърди, че като цяло американският престъпен синдикат не е свързан с италианските кланове. Главният източник на доходи на „Коза Ностра“ е търговията с хероин. Ако в наши дни някой произнесе думата „мафия“, веднага изплуват спомените за филма „Кръстникът“ с Марлон Брандо. На сицилийски думата „мафия“ е свързана с думата „мъжество“. Много често терминът се използва неправилно и не по предназначение, а за всички организирани престъпни групировки. Някои мафиозни италиански организации работят и в други страни, конкурирайки се с изключително жестоките мафиотски банди от Русия, Китай, Албания и други държави. В някои случаи бандите координират своите действия и след това делят плячката. “Коза Ностра“ е проникнала в местната и централната власт не само в Италия, но и в САЩ. Но дори в Италия гръмките скандали, свързани с корупция, не винаги са с участието на мафията.

Според данните на ФБР в редовете на „Коза Ностра“ и трите други големи мафиозни групировки – „Камората“, „Ндрангета“ и „Сакра Корона Уните“ - влизат 25 хиляди души.

В целия свят с тях са свързани около 250 хиляди души. Когато начело на „Коза Ностра“ е кръстникът Салваторе Риина, групировката се намира в състояние на война с италианската държава. През май 1992 г. хората на Риина взривяват недалеч от Палермо автомобилът на прокурора Джовани Фалконе. В резултат на това загива прокурорът, неговата съпруга и трима телохранители. Два месеца по-късно е убит и новият прокурор Паоло Борселино. Неговият автомобил е взривен в Палермо. Тото Риина почина в затвора през ноември 2017 г. на възраст 87 години. Той излежаваше доживотна присъда. “Коза Ностра“ разпростря своите пипала и до някои икономически проекти на ЕС в Сицилия с помощта на местните подизпълнители. През 2010 г. разследване на Би Би Си установи, че сред бизнес-проектите на мафиотската групировка са вятърни електростанции. Сицилианското общество няма намерение да се предава. Антимафиотската група Libera Terra развива бизнеси, сред които – хотелиерство с парите, иззети от мафията. Специалистът по изучаване на мафията в Оксфордския университет Федерико Варезе разказа, че сега „Коза Ностра“ печели от настаняването на мигранти, като за целта получава финансиране от държавата. Но някои от бандитите мигранти се опитват да конкурират мафията, например, в проституцията, каза пред Би Би Си Варезе. Той добави, че италианската полиция в Сицилия оказва „огромен натиск“ върху мафията.

„Камора“ - неаполитанската мафия

В клановете на „Камората“ в Неапол и Казерта членуват около 4500 души. Техният главен бизнес са наркотиците. Членовете на „Камората“ са прочути със своята изключителна жестокост. Те също така се занимават с изнудване на строителни компании, фирми за събиране на боклук и текстилни компании. В това число и цехове, в които работят предимно китайци, произвеждащи фалшиви маркови стоки. През 2006 г. излиза книгата „Гомор“, в която италианският журналист Роберто Савиано е документирал ежедневието и принципите на работа на групировката. Малко след излизането на книгата журналистът започва да получава заплахи. Днес той живее под защитата на властта: редом на Савиано винаги има телохранители, а неговото местожителство не се разгласява. В интервю за американското радио Си Би Ес Савиано е заявявал, че „Камората“ и „Ндрангета“ се различават от „Коза Ностра“ с по-малко строгата си йерархия, по-младите си лидери, а също така с това, че те са „доста по-кървави“. Според Савиано днес тези две групировки са по-силни от „Коза Ностра“ и са по-малко свързани с политиката, отколкото е тя. Наркомрежата на „Камората“ е пуснала пипала и в Испания, но централата на синдиката винаги се е намирал в бедните райони на Неапол, като Скампия и Секондиляно. Също така „Камората“ се свързва със сблъсъците с бандите в Остия, едно от бедните предградие на Рим. Преди няколко месеца в Италия се разрази скандал, след което член на мафиотския клан Спада при включена камера удари по главата журналист. Професор Варезе отбелязва, че в структурата на клановете на „Камората“ традиционно важна роля играят жените – те като правило изпълняват ролята на куриери и „счетоводители“, които дават пари на членовете на клана.

„Ндрангета“ – калабрийската мафия

Калабрия е един от най-бедните региони на Италия. Провинцията се намира недалеч от Сицилия, от която е разделена от един проток. „Ндрангета“ започва своето съществувания като клон на „Коза Ностра“. Наименованието на тази групировка произлиза от гръцкото „андрагатия“, което означава „доблест“.

Според оценката на ФБР „Ндрангета“ има около 6000 членове днес. Специализацията й е контрабандата на кокаин. Професор Варезе заявява, че групировката е свързана директно с мексиканските и колумбийските банди. Според някои изчисления „Ндрангета“ контролира до 80% от търговията с кокаин в Европа. Калабрийската мафия има влияние и в Северна Италия – тя контролира част от криминалния бизнес в околностите на Торино. В Калабрия „Ндрангета“ е обвинена в кражбата на значителна част от помощите за бедните граждани. През 2007 г. в германския град Дуисбург тя показа своята жестокост. В града бяха убити шестима италианци, свързани със синдиката. Техните тела бяха оставени в два автомобила, намиращи се недалеч от италиански ресторант. 

„Сакра Корона Унита“ - апулийската мафия

Най-малкият от италианските мафиотски кланове, „Сакра Корона Унита“ /“Обединена свещена корона“/, се базира в Апулия, Югоизточна Италия.

Според оценките на ФБР наброява около 2000 члена, а нейната специализация – контрабандата на оръжия, цигари, оръжия, наркотици и хора. Географското разположение на Апулия превръща региона в идеалното пристанище за контрабандата, идваща от Балканите. Смята се, че апулийските кланове са тясно свързани с източноевропейската организирана престъпност. /БГНЕС --------- Питър Лоурънс, Би Би Си.

 

Добавете Вашия коментар

TOP