Лъсна шокиращата истина за кренвиршите и колбасите в България!

07 Март 2017 | 03:54
0 коментара
Общество

Кренвиршите и колбасите са бъкани с нитрати дори повече от салатите. За това алармира известният диетолог д-р Анна Йорданова. Тя заяви, че тези химикйали могат да се махнат от зеленчуците при накисване във вода за 30 минути, но при местните продукти този метод не работи. Обработените меса като шунка, бекон, кренвирши и други дължат розово-червения си цвят именно на нитратите, обясни Йорданова пред БГНЕС.

Без тези добавки месото би потъмняло много бързо. Сходните с тях нитрати пък действат като консерванти, предотвратяват развитието на опасни бактерии и придават солен вкус на месото. Консумирането на преработено месо често е свързано с повишен риск от рак на стомашно-чревния тракт.

Консумацията на кренвирши, майонеза, лютеница и други „Индустриални храни“ може да ни докара и диабет заради захарите, наблъскани в тях. Причината е, че месото в хранителните продукти се влага нишесте, прости захари и/или глюкозо-фруктозен сироп, коментира д-р Сергей Иванов, директор на Центъра по биология на храните. Така съдържанието на загари в майонезата например може понякога да достигне по количество това във вафлите.

В най-рисковата група попадат младите хора, които ежедневно консумират кренвирши и лютеница. Много от некачествените храни се внасят от световни производители чрез търговските вериги. Оказва се обаче, че едни и същи компании въвеждат продуктите си по двоен стандарт – едни за Източна и едни за Западна Европа, където качеството е много по-високо, пише "Телеграф".

ЧЕТЕТЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO

 

Добавете Вашия коментар

TOP