"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" е най-голямата компания в България за 2018 г.

09 Юли 2019 | 17:52
0 коментара
Бизнес

Поредна силна година за големите компании в България, в която приходите на стоте местни гиганта растат почти двуцифрено - с 9%, и остават на крачка от рекордния праг 70 млрд. лв. Това е малко по-слабо постижение от предходната 2017 г., когато оборотите скочиха с 14%. За по-бавния темп през миналата година има обяснение - лекото забавяне в европейската икономиката, за която основно изнасят българските предприятия.„„ 

Това сочи класацията на "Капитал" на най-големите компании в България.


"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" е най-голямата компания в България за 2018 г. В класацията следват "Аурубис България", "ЛУКОЙЛ България" и НЕК. 

Справка в данъчните декларации на работещите почти 350 хил. фирми показва, че през миналата година те са имали приходи 360 млрд. лв., или ръст 7%. Данните на НАП показват, че топ 100 компаниите правят 19% от оборотите в страната, а групата от 300 най-големи дружества формират малко над 27% от бизнеса на всички фирми. Техните общи приходи почти докосват психологическата граница 100 млрд. лв. - за 2018 топ 300 дружествата имат оборот 98.7, почти 8 млрд. лв. над сбора година по-рано. 

Групата на големите 300 компании дава заетост на 280 хиляди души. Това е точно 10% от общо наетите хора в страната през миналата година. В първата стотица служителите са близо 148 хил. и броят расте с едва 1% за година. 

Всички компании в групата на лидерската десетка имат приходи над 1 млрд. лв., като общият оборот е 24.5 млрд. лв., или почти 7% от отчетените пред НАП приходи от всички фирми през миналата година. 

Лидер неизменно е "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", вицешампион е "Аурубис", като ножицата между двете леко се отваря заради спиране на работа в пирдопския завод.

По счетоводни причини (заради промяна в отчитането на приходите) от десетката изчезва "ЧЕЗ електро". Международен счетоводен стандарт свива леко и оборота и на другите ЕРП-та, а и на "Кауфланд". 

Новият член на десетката е атомната централа в Козлодуй. АЕЦ-ът е в серия от силни години, в които освен приходите растат и печалбите, защото част от тока вече се продава на борсата, а не в тъмни сделки. 

В групата на милиардерите вече има и единадесета компания. Това е "София мед", част от гръцката група Viohalco, която притежава и следващото дружество в класацията топ 100 - "Стомана" Перник, и №124 в подреждането - "Етем България". Трите дружества имат общ оборот 2.1 млрд. лв., което формира една от най-големите индустриални групи в страната. "София мед" през последните години се развива най-бурно, но от тази и алуминиевият производител "Етем" заедно с испански партньор се насочва към сектора на авточастите, така че групата вероятно ще расте още. 

Очакванията за икономиката като цяло през тази година също са за подобен на миналогодишния ръст, дори е възможно леко ускоряване. До средата на годината числата са добри - ръст в износ, наети, кредити, но все пак много анализатори са консервативни в прогнозите си. Причините - годината е изборна, има и стрес тестове на банки. А добрите новини могат да дойдат по няколко линии - например България да влезе в чакалнята на еврозоната. Най-едрото корпоративно събитие с потенциал да даде сериозен тласък би бил евентуален избор на България като дестинация за следващия мегазавод на Volkswagen.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP