Луд скандал се завихри в парламента! БСП и ДПС напуснаха демонстративно заседанието

25 Април 2017 | 18:20
0 коментара
Политика

Луд скандал се завихри в парламента по време на заседанието на комисията, която готви правилника на Народното събрание, съобщава Канал 3.

Ябълката на раздора стана отпадането на блицконтрола по предложение на ГЕРБ. Срещу това скочиха от ДПС и БСП и напуснаха заседанието в знак на протест, след като блицконтролът падна от правилника с 12 гласа "за" и 7 "против".

Лично ще се оплача на Цветан Цветанов, закани се Хамид Хамид от ДПС. Той се скара на Данаил Кирилов, че е отсъствал от пленарната зала, когато шефът на ПГ на ГЕРБ напомни в декларация в първия ден на 44 НС, че България е парламентарна република.

Това е пълзящ тоталитаризъм, обвини Красимир Янков от БСП, като укори Патриотите, че подкрепят в това начинание ГЕРБ. Вие като един Матросов на амбразурата браните премиера, провикна се и социалистът Иван Иванов, а Дора Янкова стигна до заключението, че след като контролът веднъж месечно в сряда отпада, на опозицията не й остава друго, освен да отиде в градинката пред парламента и да си говори с портретите на премиера и четирите вицета.

На аргументите на Екатерина Захариева от ГЕРБ, че блицконтролът е само загуба на парламентарно време, през което могат да бъдат приети важни закони, като ГПК. Шефът на временната комисия Данаил Кирилов пък напомни, че в Конституцията няма такова нещо като блицконтрол, а само петъчен парламентарен контрол и блицформата е била въведена от кабинета Орешарски - за да идва да си се хвали. Аз се радвам, че премиерът толкова е липсвал, каза Кирилов и цитира статистиката - в 43 НС Борисов е идвал 9 пъти от общо 20 блицконтрола.

След скандала обаче даде дори почивка, за да покани отново да се върнат на заседанието депутатите от БСП, за да си защитят предложението за замразяването на депутатските заплати. Те отказаха да се завърнат и ГЕРБ, Патриоти и ВОЛЯ отхвърлиха идеята, като приключиха набързо с правилника. Така, безпрецедентно, правилата за работа на 44 Народно събрание бяха приети на първото и единствено заседание на временната комисия./БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP