Лявата ръка на Марешки подписа за Конституцията, "дясната" взе концесията на плажа с "фитнеса" му

04 септември 2020 | 09:28
0 коментара
Лявата ръка на Марешки подписа за Конституцията, "дясната" взе концесията на плажа с "фитнеса" му

Правителството се "отблагодари" на Веселин Марешки за подписа му върху проекта за нова Конституция.

От правителствено решение вчера става ясно категоричния факт -  бившият депутат от партия "Воля" Андон Дончев, който в средата на юли напусна парламента поради "съображения от личен характер", е бил определен за концесионер на морския плаж "Кабакум - Север 2" край Варна за срок от 20 години.

Дончев, който във Варна е известен като "дясната ръка" на Марешки, влиза в правата си на концесионер през едноличното си дружество "Булмедикс 2012", управлявано от 22-годишния му син - Димо, пише "Дневник".

 

Това се случва точно в деня, в който бе открита първата есенна сесията на парламента, а депутатите от "Воля" бойкотираха речта на президента заедно с колегите си от ГЕБ и солидарно напуснаха залата. Малко по-рано, след среща с парламентарната група на ГЕРБ и неколкократно променяна позиция през последните дни Веселин Марешки обяви, че неговите депутати няма да дадат подписите си за внасянето в парламента на проекта за нова конституция. След това лидерът на "Воля" обясни: "ако днес не съберат подписи и започнат други разговори, е съвсем друга тема".

В продължение на десет години до днешното решение на Министерския съвет, концесионер на плажа "Кабакум - Север 2" беше дружеството "Белвекс", в което мажоритарен собственик е майката на Веселин Марешки - Веска. Любопитното е, че тя плащаше годишна концесионна такса с 10 хил. лв. по-висока от тази, която днес бе определена за компанията "Булмедикс 2012" на Андон Дончев.

 

Проверка на "Капитал" установи, че седмица по-рано - на 27 август 2020 г. Министерство на туризма е отдало другата част от плажа - "Кабакум север 1" под наем за 5 години на дружество, представлявано от майката на Марешки - Веска Марешка.

 

Интересното е, че компанията бъдещ наемател "Белвекс" се е състезавала на търга за наем не с друг, а с "Булмедикс 2012" на Дончев. "Булмедикс 2012" е избрана за наемател с цена от 40 хил. лв., но се отказва, като не внася в срок наемната цена. Това става ясно от заповедта на Министерство на туризма от края на август. Така се стига до избора на втория участник - "Белвекс", която обаче е предложила доста по-ниска цена - 25 хил. лв.

 

Любопитното е че същият елементарен тръжен трик, при която две близки на Марешки компании се състезават, а победителят се отказва в полза на втория, е бил използван и през 2016 г. при наемането на "Кабакум север - 1". Спестената сума тогава е 54 хил. лв. на година, като само местата на дружествата са разменени. Това явно по никакъв начин не смущава отговорното Министерство на туризма.


"Кабакум - Север 2" е същия плаж, върху чийто пясък през 2012 г. лидерът на "Воля" Веселин Марешки построи прословутия си двуетажен "фитнес". В него цената за час тренировка бе определена на 100 лв., а в комбинация с масаж - 10 000 лв. По тази причина постройката на метри от морето и до днес е ползвана единствено от Марешки.

Именно "фитнесът" бе и една от причините, поради които управляващите от ГЕРБ на няколко пъти обявяваха, че ще развалят концесията, но това така и не се случи. Бившият регионален министър Лиляна Павлова дори поиска от тогавашния кмета на Варна Кирил Йорданов да премахне част от постройката, която надхвърля нормите за преместваеми обекти на плажните ивици. Това обаче не се случи, защото администрацията на Йорданов не можа да реши кой етаж от постройката нарушава закона - първият или вторият.

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията, което ще трябва да плати "Булмедикс 2012", е в размер на малко над 22 хил. лв. без ДДС. А инвестициите, свързани с организация на спортно-развлекателни дейности на морския плаж, които компанията на Дончев ще трябва да направи за срока на концесията, са в размер на 373 хил. лв. с ДДС. Освен това концесионерът се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя чадърите и шезлонгите на цена по 2 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности.

Справка в Търговския регистър показва, че в момента Андон Дончев е едноличен собственик на 7 компании с дейност в търговията с лекарства и предоставянето на медицински услуги. Освен това той участва в управлението на още 20 сдружения с нестопанска цел с имена като "Национално движение за морал и ред", "Движение светло бъдеще", "Национално освободително движение за чиста и свята република", "Движение мила Родино" и т.н.Епицентър


Добавете Вашия коментар!