Астрономическото лято настъпи. По този повод британският в. "Дейли експрес" предлага няколко любопитни факта за един от неизменните спътници на сезона - бирата:

- Единствените напитки в света, които се консумират в по-големи количества от бирата, са водата и чаят.

- Чехите са първенци по консумация на бира на глава от населението - средно 118 литра годишно на "калпак".

Източник: Thinkstock

- Британците заемат 28-о място в класацията на консуматорите на бира. Годишното количество, което поданиците на Нейно Величество изпиват, е двойно по-малко от поглъщаното от чехите.

- Египет е първата страна в света, наложила данък върху бирата. Мярката е въведена от Клеопатра през първи век преди Христа с цел да се осуетят пиянските прояви на обществени места.

- В Древен Вавилон съдържателите на кръчми са рискували да бъдат удавени в бира, ако предлагат по-малки от обявените или платени количества пиво.

Източник: Getty Images/Guliver

- "Бирата, ако се пие умерено, смекчава нрава, заздравява духа и подпомага здравето", е казал третият президент на Томас Джеферсън.

- "Дайте на народа ми достатъчно добра и евтина бира и той няма да се бунтува" - думи на кралица Виктория.

- Светът познава няколко богини на бирата - шумерската Нинкаси, келтската Деа Латис, египетската Нефтис, месопотамската Сирис.

Бирата и нейните натурални съставки са полезни за балансирания начин на живот и отлично възстановяват организма след физически натоварвания. И не само че от нея не се напълнява, но и е богат източник на разтворими фибри – важни за храносмилането и намаляването на нивата на холестерол. 

Нискоалкохолните бири съдържат необходимите на организма вещества след тренировка -

това е доказало проучване на австрийски учени.

Комбинацията на минералите и витамините в пивото помага за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на тялото след физически натоварвания и спомага за изхвърлянето на отпадъчните продукти и млечната киселина от мускулите, което предотвратява крампи и мускулна треска, потвърди и известният диетолог проф. Донка Байкова на на старта на деветото издание на информационната кампания на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Източник: Getty Images/Guliver

Учените препоръчват бирата като подходяща алтернатива на класическите фитнес напитки,

именно заради високото съдържание на минерали, съчетано с изотоничен ефект. 

В бирата има само напълно натурални съставки - вода, хмел, малц и пивни дрожди (популярни като бирена мая).

Добрата новина е и че именно благодарение на естествените си суровини, пивото съдържа редица благоприятни за организма вещества, които се запазват при процеса на производство.

В нея няма мазнини, а съдържанието на прости захари е ниско.

В 100 мл. стандартна бира има около 43 калории, а при безалкохолната са само 18. 

Около това се обединиха експерти, известни личности и хора, които активно се занимават със спорт, на старта на кампанията, която тази година е под мотото „Бирата на фокус“.

Традиционната бира съдържа 92% вода, витамини от група B, соли и основни минерали като калий, силиций, магнезий.