Ловният сезон започна, с него и проверките

03 Октомври 2020 | 13:27
0 коментара
Общество

С проверка започна ловният ден на Ловно-рибарска дружинка с. Локорско към ЛРС София – Север. Преди да поемат към ловното поле, ловците бяха проверени от екип на Регионална дирекция по горите – София.

Контролните органи присъстваха на инструктажа, проведен от Иван Попов, председател на дружината и ръководител на лова, който обърна внимание на своите колеги да проявяват повишена бдителност за установяване на умрели диви свине или такива, които проявяват нетипично поведение.

 

Горските служители провериха заверките на ловните билети, членските карти на членовете на дружинката, разрешителните за лов, както и облеклата на ловците за наличие на ярък сигнален цвят, съобщиха от агенцията по горите.

„Груповият лов на дива свиня и тази година ще се извършва при строго спазване на мерките за биосигурност, с цел предотвратяване разпространението на заразата Африканска чума по свинете“, каза инж. Филип Ковашки, зам.-директор на РДГ-София.

Общо 156 дружини на територията на РДГ-София се очаква да излязат днес на лов за диви свине. Повече от половината ще бъдат проверени още днес в първия ловен излет. При извършената преди малко проверка не бяха установени нарушения. Всички мерки по отношение на АЧС са предприети, допълни инж. Ковашки.

Масови проверки за спазването на ловното законодателство се извършват от екипи на Изпълнителна агенция по горите, регионалните дирекции по горите и държавните горски и ловни стопанства в цялата страна.

През първите ловни излети, на 3,4, 10 и 11 октомври, ловците ще попълват формуляри за събиране на данни, свързани с нова Методика за мониторинг на запаса на дивата свиня.

Резултатите от данните ще бъдат използвани за определянето на запаса на вида в отделните региони и общо за сраната. За коректното попълване на данните в предоставените формуляри служители на ДГС, ДЛС и РДГ ще присъстват на ловни излети в определените дати и ще съдействат на ловците.

Във връзка със засилените мерки и недопускане на инциденти с огнестрелно оръжие са организирани съвместни проверки с представители на МВР.

Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов, както и наличието и използването на патрони със сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня.

От 8 август, когато е открит ловният сезон на пернат дивеч, до момента са направени повече от 6 700 проверки от екипите на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите.

Проверени са общо 1327 ловни дружини, 471 превозни средства, 4826 ловци и 162 други физически лица. Констатирани са 21 нарушения и са съставени 5 акта по Закона на лова и опазване на дивеча.

Добавете Вашия коментар

TOP