Лотарийна криза: Търговци търсят помощ от държавата, искат да си върнат вложените пари

14 Февруари 2020 | 18:09
0 коментара
Бизнес

Търговци на лотарийни билети от Сливен и Ямбол настояват за помощ от държавата, за да си върнат вложеното в билетите.

"Възможно е от блокираните сметки на собственика на лотарията под контрола на държавата да се възстановят сумите за закупените билети. По - добре е това да стане под формата на диалог, защото напоследък всички проблеми се решават на улицата", заяви на прескоференция Борис Борисов, собственик на пунктове за продажба на билети от лотарията, съобщи Фокус.

„Вярваме, че думите вършат по-добра работа от крясъците и уличния натиск“, заяви пред журналисти Борисов.

По думите му, след последните промени в Закона за хазарта, се оказа, че парите на търговците остават блокирани, тъй като билетите, които са закупили, не могат да се продават в търговската мрежа, не могат и да се върнат на собственика и той да им възстанови разходите, заради запорираните сметки.

Според Борисов и неговите колеги - търговци, загубите им ще доведат до затваряне на павилиони и съкращения на работници. На територията на областите Сливен и Ямбол има 640 обекта за търговия с билети, там блокирани остават близо един милион лева. „Надяваме се държавата да не ни забравя и да разпореди реда и начина, на връщането на непродадените билети и от блокираните сметки на лотарията, да ни се възстановят парите. Ние не искаме да вземат от гражданите, за да ни платят, а от сметките на фирмата - собственик, тъй като доколкото сме запознати, в тях има достатъчно налични средства, с които да се направи това, каза още Борисов.

„Вероятно ще внесем в съда колективен иск, за да си търсим правата, но това според нас е несериозно и едва ли ще доведе скоро до резултат“, коментираха търговците.

По думите на Борисов и неговия колеги Илиян Симеонов, търговци от цялата страна са започнали да се организират, за да има искането им по - голяма тежест пред компетентните институции.

Те поясниха, че ще настояват и да имат право да се включат в продажбата на билети от Спортния тотализатор. В момента право на тяхното разпространение има само една фирма.

Около 18 000 са обектите в страната, в които са се продавали билети на Националната лотария. По сметките на търговците, в тях има блокирани между 27 000 000 и 40 000 000 лв.

Добавете Вашия коментар

TOP