Ливърпул вдигна титлата след зрелищен успех над Челси

23 Юли 2020 | 09:54
0 коментара
Спорт

Отборът на Ливърпул надви у дома Челси с 5:3 в среща от предпоследния 37-и кръг на английската Висша лига.

"Сините“ започнаха по-активно двубоя и владееха топката, като на няколко пъти опитаха атаки по фланговете. Мърсисайдци обаче се възползваха от прекрасен изстрел на Наби Кейта, който не остави шансове на Кепа Арисабалага в 23-та минута с шут под гредата. Трент Алекзандър-Арнолд удвои аванса на „червените“ от пряк свободен удар, а малко след това Жоржиньо Вайналдум реализира от близка дистанция, за да оформи класиката. В края на полувремето възпитаниците на Франк Лампард се върнаха в мача след попадението на Оливие Жиру. Втората част започна по-добре за Юрген Клоп и компания и Роберто Фирмино вкара първия си гол на „Анфийлд“ през кампанията след фирмено центриране на Алекзандър-Арнолд. Асистенцията беше под номер 13 през сезона за младия английски национал, с което той подобри собственото си върхово постижение в лигата от миналата кампания, когато завърши с 12 завършващи паса.

Освен това бившият футболист на лондончани Мохамед Салах на два пъти имаше изгодни ситуации да реализира, но в крайна сметка се провали и в двата случая. Лампард направи тройна смяна, включвайки в игра Тами Ейбрахам, Калъм Хъдсън-Одой и Кристиан Пулишич, което се отрази положително на гостуващия състав. Ейбрахам намали, след като получи топката на тепсия от Пулишич, предолял великолепно няколко играчи на домакините. Американецът продължи с вдъхновяващото си представяне и малко след това сам вкара гол, за да върне Челси обратно в срещата след пас на Хъдсън-Одой и колективна грешка в отбраната на шампионите. Те обаче нанесоха решителен удар при една бърза контраатака в края, при която първо Анди Робъртсън изчистин с глава, а впоследствие получи на фланга, напредна и подаде в наказателното поле, където Алекс Окслейд-Чембърлейн оформи крайния резултат. Това беше 18-а победа от 19 срещи на “Анфийлд” за мърсисайдци при едно равенство, дошло наскоро при домакинството на Бърнли – 1:1.

След края на двубоя, капитанът на „червените“ Джордан Хендерсън, който се възстановява от травма, вдигна дългочаканата 19-та титла на страната – първа в историята на Висшата лига и първа от 30 години насам, на специално изграден подиум на трибуна „Коп“. На церемонията присъства легендата на мърсисайдци Кени Далглиш, който поздрави играчите и треньорския щаб, давайки им и шампионските медали. Ливърпул е с 96 точки кръг преди края, когато посреща Нюкасъл на „Сейнт Джеймсис Парк“. Челси пък ще играе до последно за мястото си в зона Шампионска лига, като „сините“ са с 63 точки  – толкова, колкото имат и Манчестър Юнайтед, и с една повече от петия Лестър. За финал на сезон 2019/20 тимът играе у дома с борещия се за Лига Европа Уулвърхемптън.

По-рано през деня, Манчестър Юнайтед не успя да си гарантира място в ШЛ догодина, завършвайки наравно у дома с Уест Хем – 1:1. Михаил Антонио даде аванс на „чуковете“ в края на полувремето след точно изпълнена дузпа за игра с ръка в наказателното поле на Пол Погба, който опита да се предпази след силен удар на Деклан Райс. В началото на втората част Мейсън Грийнууд възстанови паритета, но до края „червените дяволи“ имаха малко добри ситуации за гол, а можеха да получат и втори при някоя от контрите на гостите, които бяха дейни в предни позиции най-вече благодарение на активни Джаред Боуен.

Уест Хем си гарантира оставането във Висшата лига и през следващия сезон след ремито на “Олд Трафорд”.

Хиксът гарантира на Дейвид Мойс и неговия тим оставането във Висшата лига и през следващия сезон. Юнайтед гостува на Лестър в последния кръг и ще играе в груповата фаза на Шампионска лига при равенство с „лисиците“ или дори поражение, но само в случай, че Челси отстъпи у дома на Уулвърхемптън. Уест Хем завършва сезона с домакинство на борещия се за оцеляване Астън Вила. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP