Засега все още човечеството не е осъществило контакт с извънземни (доколкото ни е известно), но това не пречи голяма част от хората да вярват в съществуването им.

Как бихте реагирали, ако утре се събудите и водещата новина е, че сме открили извънземен живот?

Ще се скриете в бункер под земята, ще започнете да четете наръчник „Как да комуникирам с извънземни“ или чисто и просто ще ви е „все тая“?

Нови проучвания сочат, че хората са по-скоро позитивно настроени спрямо извънземните и вероятността да се натъкнем на тях.

Те идват, за да разрушат нашата планета и нашата раса,

но това е само във филмовите ни представи. Според три проучвания на екип от Щатския университет в Аризона, представени миналия месец на годишната среща на Американската асоциация за напредък на науката, хората са изключително позитивно настроени към идеята, да открием извънземен живот.

Първото проучване анализира новини, свързани с откриването на извънземни,

от последните 21 години. При него екипът от Щатския университет Аризона използва специален софтуер, за да анализира доколко текстовете на едни от най-нашумелите през годините новини за извънземни са положително или отрицателно заредени.

Оказва се, че в разгледаните материали са използвани три пъти повече думи, стимулиращи положителни емоции у аудиторията, отколкото отрицателни.

При второто проучване участниците в изследването пишат две реакции на хипотетична новина за току-що открит извънземен микроживот: едната от свое име, а другата от името на цялото човечество.

При анализа става ясно, че в реакциите си хората използват пет пъти повече позитивни думи, отколкото негативни.

Третото изследване разглежда реакциите на 500 души спрямо две различни новини.

На едната група е дадена статия на „Ню Йорк Таймс“, съобщаваща, че на Марс е открит древен извънземен микроживот. А другата група получава материал на „Ню Йорк Таймс“, в който се твърди, че учените успешно са създали живот в лаборатория.

Новината за откритата следа от живот на Марс има десет пъти повече положителни реакции, отколкото отрицателни, както и повече положителни реакции от новината за създадения в лаборатория живот.

Оказва се, че хората биха били по-развълнувани от откриването извънземен живот,

отколкото от създаването на нов на Земята. „До момента съществуват редица спекулации как бихме реагирали на такъв тип новини, но почти никакви систематични емпирични изследвания по въпроса“, споделя водещият на проучванията, психологът Майкъл Варнъм.

Ако се натъкнем на живот извън Земята бихме реагирали доста позитивно“, добавя той.

Въпреки това е важно да се отбележи, че проучването на екипа му изследва реакцията на хората относно откриването на извънземен микроживот.

Не можем да бъдем сигурни, че ще реагираме толкова позитивно на петметрови същества или пък летящи кълба с газ. Това може би само времето ще покаже.