Любомира Ганчева: България има нужда от АЕЦ „Белене“. Централата означава икономика, образование, десетки хиляди работни места

01 Юли 2018 | 08:20
0 коментара
Политика

България има нужда от АЕЦ „Белене“. Централата означава икономика, образование, десетки хиляди работни места. Тази теза защити по време на дебат в ефира на телевизия „Европа“ зам.-председателят на АБВ и председател на младежката структура на партията Любомира Ганчева.

„От АБВ винаги последователно сме защитавали аргументите в полза на изграждането на АЕЦ „Белене“. Първо, ядрената ни енергетика е структуроопределящ за икономиката ни отрасъл, чието производство е с висока добавена стойност. 

Той гарантира десетки хиляди нови работни места с  по-високи от средните за страната заплати и то в регион, който има нужда от подпомагане, в който има нужда от мерки, за да се задържат младите хора. Когато става въпрос за „Белене“ говорим и за национална сигурност, защото когато развиваме ядрената си енергетика нашите съседи също ще имат интерес да пазят нашата сигурност. Не на последно място говорим и за развитие на образованието“, заяви тя.

Във връзка с темата Ганчева бе категорична и че България не бива да отстъпва от позициите си на държава, използваща от десетилетия ядрена енергия за мирни цели, тъй като това ще ни превърне от енергиен лидер на Балканите в страна, която внася скъп ток от своите съседи.

Тя опроверга тезите, че потреблението на електроенергия у нас не обосновава изграждането на втора АЕЦ. „Безспорен факт е, че дори при намаляване на икономическата активност в страната през последните години и на фона на икономическата криза като цяло, всички прогнози сочат очакван ръст от 15 до 21 процента на електропотреблението за страните от Източна Европа.

Според експертите например, се очаква и масовото навлизане на електромобилите, което също е свързано с повишаване на консумацията на електроенергия“, посочи зам.-председателят на АБВ.

По думите й няма как евтиното производство на ток от централата в „Белене“ да бъде заменено с електроенергия, добивана от ВЕИ - съоръжения, част от които работят само през определени периоди на денонощието и струват двойно по-скъпо за същото количество произведен ток, а имат и двойно по-кратък експлоатационен срок.

Добавете Вашия коментар

TOP