Литургия за здраве и курбан за храмовия празник на църквата „Св. Петка“ в село Полена

14 Октомври 2019 | 17:15
0 коментара
Култура

С литургия за здраве и курбан отбелязаха храмовия празник на църквата „Св. Петка“ в село Полена в община Симитли. 

Днес десетки миряни се събраха на празничната служба, отслужена в едноименния храм в селото, а светицата от незапомнени времена се почита от местните като закрилница на Полена. Отци отслужиха тържествена литургия, поръсиха със светена вода и осветиха десет казана, който готвачите на празника сготвиха за десетките миряни.

Петковден е един от най-тачените празници в народната традиция. Св. Преподобна Параскева или Петка Българска се счита за покровителка на българския народ и на семейството. На 14 октомври православните християни палят свещица и се молят за здраве, защото Светицата е лечителка и пазителка от „страшни” болести. Легенди разказват за безброй чудотворни изцеления, извършени от мощите й – сакати прохождали, слепи проглеждали, страдащи от тежки болести изведнъж се оказвали здрави. Счита се, че най-голяма е силата й при проблеми с очите, психически разстройства и безплодие.

Празника на площада на селото не спира и в момента, а в 17:00 часа започне концертната програма, на която любими певци и оркестри ще повдигнат настроението на празнуващите още повече и ще огласят селото с много музика и веселба.

Добавете Вашия коментар

TOP