Литературни отличия за талантливи ученици от Кресна

05 Май 2016 | 22:05
0 коментара
Общество
Литературни отличия за талантливи ученици от Кресна

Късно снощи /04.05. 2016 г./ станаха известни резултатите от Националния литературен конкурс за 2016г. „Ний всички сме деца на майката земя”. Той е организиран от Столична община, СО - Район "Овча купел", НЧ "Христо Смирненски - 1946".

Според организаторите изразът ”Ний всички сме деца на майката земя” е стойностната метафора за света, в който живеем и вдъхновява творческия заряд за полет.

Конкурсът се проведе в три литературни жанра: поезия, есе, къс разказ. На него жури в състав: Благовеста Касабова – председател и Романьола Мирославова Евтим Евтимов – членове присъди ІІІ награда за есето на Емануела Колева от СОУ „Св. Паисий Хилендарски” гр. Кресна за създадения от нея художествен текст написан в характерния за ученичката увлекателен и провокативен стил, с отпратки към дешния ден, в който тя закачливо намигва на читателя с езика на знаците.

Есето е на тема „Знаем ли своя род и език”. На конкурса бе присъдена още една награда – отличие за учениците на Мая Митова от гр. Кресна. Това са младите творчески пера на градчето Емануела Колева от XI клас, Венцислава Бойчева от VI а клас и Марио Миланов от VI б клас.

Венцислава получи приза за актуалния си, вълнуващо – емоционален и много искрен текст „Аз съм Кресна, преди да е станало късно...”, създаден по мисъл на Дарина Григорова, а Марио за написаното с естетически усет и въображение фантастично есе „Сън за училище”. Читалището ще публикува отличените творби.

Напомняме, че гореспоменатия приз не е първият на Емануела Колева. Преди месец тя бе наградена и в Националния конкурс за поезия ”Пролет моя” организиран от софийското читалище "Н.Й.Вапцаров-1922" за стихотворението си „Репортаж от малкото джобче на Пролет”.

Литературни отличия за талантливи ученици от Кресна
Литературни отличия за талантливи ученици от Кресна

Добавете Вашия коментар

TOP