Липсват шофьори заради денонощното висене на Кулата-Промахон

20 Декември 2019 | 10:45
0 коментара
Общество

Заради тези нерешени от години проблеми все по-трудно се намират шофьори, които да изпълняват тези курсове, защото са сравнително кратки, не са много платени, а отнема прекалено дълго време. Това съобщава 5gmedia.bg

Шофьорите тръгват сутрин в 4:00 часа, за да изпреварят струпването на камионите, пристигат около 12:00 часа и поемат наобратно. Стигат границата, оставят камиона на платен паркинг в Гърция и се прибират до Петрич. През нощта отново минават границата, за да изпреварят опашките и към 3-4 часа сутринта, а понякога и по-късно, успяват да се приберат с камиона си в България.

- Реклама -

Според превозвача, проблемът не е нито в кантарите, нито в липсата на щат. Той разказва, че понякога, вероятно когато има натиск „отгоре“, опашка от 5 километра минава за 3 часа, но обикновено висенето е безкрайно. „Никой не работи“, споделя лични наблюдения. По думите му през кантар минават всички камиони, независимо дали са пълни или празни, а това допълнително бави преминаването на границата.

Според Евгени Кондаков, чиято фирма редовно изпълнява курсове до Солун и Серес и обратно. Наетите от него  шофьори са принудени да висят денонощно на километричнте опашки на ГКПП Кулата.

Фирмата му е регистрирана в Петрич. Разстоянието е 50 километра в посока или общо 100 километра за курс. Заради опашките на границата обикновено това разстояние се изминава за 24 часа, а понякога и повече.

Докато шофьорът е на опашката и едва мести камиона, регламентираното време, в което може да шофира без почивка изтича. Когато най-сетне премине границата и се прибере  в България на практика е на 10 километра от дома си, но трябва да спи в камиона, защото на 2 км от Кулата го чака кола на ДАИ за проверка.

Някои шофьори предпочитат за по-бързо да преминат на връщане през Македония, което им спестява няколко часа висене на Кулата-Промахон. Въпреки повечето километри, така те успяват да се приберат сравнително рано – около 20:00 часа вечерта при тръгване в 4:00 часа сутринта.

Добавете Вашия коментар

TOP