Лиляна Павлова: Разграничаваме се от съмнения, че има зависимости в правителството

16 Февруари 2016 | 08:49
0 коментара
Политика
Лиляна Павлова: Разграничаваме се от съмнения, че има зависимости в правителството

Премиерът даде много ясно послание - разграничава ме се от всякакви опити да бъдем вкарани в някакви зависимости, каза в студиото на Нова телевизия Лиляна Павлова. Според нея, във всяка голяма обществена поръчка винаги има много интереси, така е било и с търга за автомагистрала „Хемус”.

 „Имахме 11 компании, допуснати до обществената поръчка, лицата, които се споменават не стоят в документите, изискванията на правителството бяха спазени, процедурата е законосъобразна”, поясни министърът на регионалното развитие.

Павлова уточни, че финансирането на проекта няма да е по европейска програма, макар че парите за пътища са намалени от Брюксел през новия финансов период. „С тези европейски средства правим „Струма”, за „Хемус” ще отделим бюджетни средства”, допълни тя.

„Цената беше занижена по предварителни изчисления, но след като се направи идеен проект се видя, че трябва да увеличим парите, защото по трасето има 3 големи тунела общо 6 километра, има 3 пътни виадукти, 34 подлези и надлези, така цената набъбна до около 1 милиард лева с ДДС”, уточни министърът.

Павлова потвърди, че италиански и турски консорциум са дали цена с 20% по-ниска от средната на всички останали оферти, но са били отстранени от търга заради други несъответствия с изискванията.

„Магистралата ще се строи, ще обявим новата процедура за лотовете, трябва да изчакаме да видим дали спирането ще доведе до обжалване и едва тогава ще действаме”, уточни министърът. Нямаме никакви зависимости, работим професионално и прозрачно, искаме хората да ни вярват, да покажем разграничаване от зависимости, завърши Павлова.

Според нея, има ясна кампания да се дестабилизира правителството чрез медии, еколози и други външни фактори. /БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP