Лиляна Павлова отива в Европейската инвестиционна банка. А евродепутат?

05 Юни 2019 | 13:56
0 коментара
Политика

Правителството изненадващо номинира Лиляна Павлова за позицията вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Кабинетът аргументира избора си с факта, че Павлова е финансов експерт с богат управленски опит в управлението на проекти и в сътрудничеството с европейските институции.

Съгласно Устава на ЕИБ, представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения.

Съгласно споразумението, ротационната схема за позицията на вицепрезидент предвижда през септември 2019-а представител на България да заеме позицията вицепрезидент на ЕИБ за срок от три години, като мандатът ще изтече през септември 2022 г.

Решението на правителството идва на фона на отказа на Мария Габриел да отиде евродепутат в Брюксел, на чието място трябваше да замине именно Лиляна Павлова.

След нея, осми в листата на ГЕРБ, е настоящият евродепутат Емил Радев, който сега ще трябва да заеме овакантената позиция.

Добавете Вашия коментар

TOP