Лиляна Павлова: Най-голямата гордост на Председателството е пробивът в социалната сфера

27 Юни 2018 | 20:56
0 коментара
Политика

Най-голямата гордост на Председателството е пробивът в социалната сфера, за командироването на работниците и единното заплащане. Това каза министърът за Българското председателство Лиляна Павлова на дискусия на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС 2018- резултатите“, предаде агенция „Фокус“.

 

„Никой не го очакваше от нас, това беше голямо постижение“, заяви тя.

 

„Завършихме 9 от общо 13 досиета, които ни бяха предадени от Естонското председателство. Това е много сериозен успех. По някои от тях повече от 2 години нямаше съгласие“, посочи Лиляна Павлова.

 

Тя обясни, че важен приоритет за България е била дигитална Европа. „Тук Европа има много какво да догонва, не може да си позволи да е догонваща винаги“, коментира министърът.

 

„Дигиталната трансформация трябва да бъде водещ приоритет за всички“, обяви Павлова. „2000 души се грижиха за сигурността и логистиката“, посочи министърът и уточни, че 1550 експерти са били обучени и са ръководили заседанията. „Работихме динамично, активно и прогресивно. Всички бяхме резултатно ориентирани“, изтъкна Павлова. „Благодаря на всички - мисията беше изпълнена“, каза още тя.

 

Бяхме заклеймени като корумпирана и бедна държава. Медиите обаче ни преоткриваха с всяко следващо идване,  каза Лиляна Павлова. „Те преоткриха България като държава за бизнес, за туризъм, като политически партньор“, заяви тя. „Повечето медии бяха планирали да дойдат веднъж и да ни отразяват онлайн“, посочи министърът. „Повечето от тях се върнаха не два пъти, а шест пъти. Да отразяват заседанията от първо лице, видяха различна България“, каза още тя.

По време на Председателството проведохме 284 събития с 35 хил. делегати, а очаквахме 20 хил. Не очаквахме такива числа, каза още Лиляна Павлова.

 

„Освен темите и приоритетите, които подбрахме коректно и правилно, въпреки трудностите в много случаи виждахме единството“, заяви тя. „Девизът на Председателството беше точно на място, адекватен и релевантен на всичко, което се случва“, обяви Лиляна Павлова.

 

„Приоритетите бяха достатъчно гъвкави, дадоха възможност да сме напълно в крак с действителността и проблемите на деня. Да не изоставаме от дневния ред“, каза още тя. Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP