Лиляна Павлова: Хърватия ще е домакин на следваща среща ЕС - Западни Балкани

06 Ноември 2018 | 05:28
0 коментара
Политика

Бъдете смели и не бягайте от трудни и неудобни теми, залагайте си амбициозни, но постижими цели. Този съвет даде на хърватските си колеги министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

По покана на хърватската страна днес тя е на посещение в Загреб, за да представя натрупания опит и основните поуки от Българското председателство на Съвета на ЕС. Хърватия ще поеме щафетата като ротационен председател на 1 януари 2020 г.

Министър Павлова и експерти от Министерство за Българското председателство, Министерство на външните работи и администрацията на Министерски съвет представиха решенията, научените уроци и грешките при подготовката и провеждането на Българското председателство, свързани както с политическите въпроси, отнасящи се до приоритетите и изпълнението на програмата, така и с административната логистична организация и комуникацията.

В рамките на работното посещение министър Павлова се срещна със заместник министър-председателя и министър по външни работи и европейски въпроси Пейчинович-Бурич и държавния секретар по европейски въпроси Метелко-Згомбич.

Тя разговаря с екипа на хърватското министерство на външните работи, които подготвят предстоящото председателство. Делегацията участва и в конференция, посветена на опита на Българското председателство, която се организира съвместно от българското посолство в гр.

Загреб и местното представителство на Европейския парламент. Няма универсална рецепта за провеждането на успешно председателство, тъй като върху подготовката и протичането му влияят редица фактори от геополитически, регионален и национални характер, сподели по време на посещението министър Павлова и допълни:

Това, по което си приличат българското и хърватското председателства, е, че и двете са през първата половина на годината, когато работата е по-интензивна, както и че двете страни поемат тази роля за първи път. Една от разликите е, че Българското председателство работи с европейските институции в края на техния мандат, докато хърватското председателство ще е първото, което ще работи с новосформираната Европейска комисия.

Тя подчерта колко важно за ротационния председател е доброто сътрудничество с Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета. Изборът на председателство, базирано в Брюксел също се оказа ключово за България, тъй като даде възможност за по-голяма ефективност и гъвкавост, както и за по-пълноценно използване на ресурсите в Брюксел и София, каза Лиляна Павлова.

Също така положително се е отразило и използването на вече създадения механизъм за координация по европейските въпроси, който беше надграден и адаптиран за нуждите на председателството.

Още по време на Българското председателство на Съвета на ЕС Хърватия заяви, че ще припознае приоритета ни за европейска перспектива за страните от Западните Балкани и по време на тяхното председателство ще бъде проведена следващата среща на върха във формат ЕС-Западни Балкани. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP