Лидия Обретенова: Мартеницата при малките деца трябва да се закача на видно място

27 Февруари 2016 | 19:23
0 коментара
Общество
Лидия Обретенова: Мартеницата при малките деца трябва да се закача на видно място

На малките деца мартеницата трябва да се вижда, затова е или на главата или на врата, на момичетата от лявата страна на дрехата, а на момчетата на кутрето на лявата ръка. Това каза за „Фокус” Лидия Обретенова, преподавател в Обединен детски комплекс – Благоевград, по повод откритата в Благоевград „Работилница за мартеници“.

По думите й, на несемейните, мартеницата се закичва от лявата страна на дрехата, а на семейните от дясно. Обретенова разказа, че в миналото всички са мислили, че мъжете не носят мартеници, защото мястото им на семейните мъже е било много дискретно - в навущата, или от дясната страна на пояса.

„Ако искате да изненадате татковците си, тази година им сложете украшението за 1-ви март на колана от дясната страна“, каза още тя.

По думите й така както мартеницата има начин на носене, така има и начин за сбогуване с нея.

„В града тя се закичва на първото цъфнало плодно дърво, а в гората на дряна, защото там той цъфти първи. Другият начин на сбогуване с мартеницата е когато видим щъркел-предвестникът на пролетта. Има градове в България, където тя се слага под камък, на деветия ден камъкът се вдига и по това какво има по мартеницата, хората гадаели каква ще бъде годината. Ако има много мравки, ще се роди дребен рогат добитък-овце, кози, ако по нея има по-едри буболечки, хората казвали, че годината ще бъде добра, защото ще се роди едър рогат добитък-телета и други, ако има червеи, ще се раждат коне. На много малко места в страната, където минава през населеното място река, хората пускали мартеницата с намислено пожелание във водите на реката, за да им върви цяла година като по вода“, разказа преподавателя.

Лидия Обретенова: Мартеницата при малките деца трябва да се закача на видно място

Добавете Вашия коментар

TOP