Лидерът на протестите в Благоевград Александър Стамболийски: Излизаме на пореден протест срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост

22 Ноември 2018 | 15:57
2 коментара
Общество

Пореден протест срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост ще се проведе в Благоевград на 25 ноември под формата на автошествие. Това обяви на пресконференция председателят на Синдикалната конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“ в Благоевград Александър Стамболийски.

 Той посочи, че се очаква много гражданин от областния център и региона да се включат в събитието, което ще започне в 11.30 часа, а сборен пункт ще бъде паркинга на Югозападен университет „Неофит Рилски“. Стамболийски каза още, че към момента все още се уточняват детайлите, свързани с начина, по който ще протече протеста, но до края на деня всичко ще бъде формулирано и ще бъде внесено уведомление в Община Благоевград.

Той добави, че автошествието ще премине по централните улици на Благоевград, стигайки до Симитли. „Не сме предвидили затваряне на главен път Е-79 в неделя, но всичко може да се случи. Със сигурност ще има затруднение в движението заради колоните от автомобили, участващи в шествието, но няма как“, отбеляза председателят на Синдикалната конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“ в Благоевград.

Стамболийски подчерта, че за неделя се плануват протести и на други места в областта, но към момента не може да даде повече яснота, тъй като все още се уточняват детайлите, свързани с тях.

Той бе категоричен, че зад протестите не стои нито една политическа партия или фигура, а само и единствено народа, като не пропусна да съобщи, че в понеделник следващата седмица ще пусне документ „Алтернатива за България“, посочващ исканията на протестиращите в цялата страна.

 Пред медиите в областния център, той представи част от самия документ, който все още е в работен вариант. „На първо място ние искаме подаване на оставка на правителството на г-н Бойко Борисов. След което искаме президента да сформира служебно правителство, като не разпуска парламента. Това е най-важният елемент, тъй като трябва да бъдат взети важни решения и да бъдат направени определени промени в изборния кодекс по повод мажоритарния вот, разпределението на партийните листи и постоянното наслагване на точно определени фигури в различни многомандатни райони е недопустимо – или само в един или в николко“, каза още Стамболийски.

Той добави, че второто нещо, което искат протестиращите е промяна в квалифицираните състави в Наказателни кодекс по отношение престъпленията, свързани с купуването и продаването на гласове по време на избори. „Искаме да имаме изборни длъжности на районни и общински прокурори, главен прокурор, областен управител, кметове, в това число и висшите представители на върховните съдилища, които да бъдат с четиригодишен мандат, както и на депутатите. Понижаваме броя на депутатите до абсолютния минимум, който е нужен за работата на законодателната власт. Нашите изчисления показват, че и 90 човека ще работят много добре“, подчерта Стамболийски.

Други точки от исканията на протестиращите касаят незабавно спиране на партийните субсидии; промяна в начина на плащане в държавните администрации, както и намаляване броя на служителите в тях в случаите, където има дублиращи позиции.

„И другото най-важно нещо е, че ще поискаме Конституцията да бъде променяна само и единствено чрез всенародно допитване с референдум. Велико народно събрание много трудно се свиква, трябва да има желание на всички управляващи и затова е почти невъзможно“, заяви той.

Стамболийски отбеляза, че още подробности по документа ще бъдат обявени в понеделник, когато вече ще има окончателен вариант на текста.

По време на пресконференцията той коментира също, че всички протести, които се организират от инициативата Национален протест срещу горивата са регламентирани и законни.

Добавени коментари

МАРИЯ публикува:
22 Ноември 2018 | 17:02
Питам полицията защо не пишат актове на общинските съветници които подкрепят протестите с декларация това е поущряване на обществото
pesho публикува:
22 Ноември 2018 | 16:15
Това изказване ми звучи като спусната инструкция, жалко, взели са парата!!! "„На първо място ние искаме подаване на оставка на правителството на г-н Бойко Борисов. След което искаме президента да сформира служебно правителство, като не разпуска парламента. Това е най-важният елемент, тъй като трябва да бъдат взети важни решения и да бъдат направени определени промени в изборния кодекс по повод мажоритарния вот, разпределението на партийните листи и постоянното наслагване на точно определени фигури в различни многомандатни райони е недопустимо – или само в един или в николко“, каза още Стамболийски."

Добавете Вашия коментар

TOP