Лидерката на ДПС в Якоруда Мердие Осман отстранена след скандал с кмета Н. Кафелов

30 Октомври 2020 | 17:41
0 коментара
Общество

Председателката на общинската структура на ДПС в Якоруда Мердие Осман е била свалена от поста по разпореждане на кмета на общината Нуредин Кафелов. Самата тя го научила в сряда на извънредно събиране на актива на Движението, свикано от градоначалника в спортната зала на Якоруда. Мотив за смяната й не е докладван, но на нейно място постът ще бъде зает от Зелиха Карахасан. Карахасан ще е със статут вр.и.д., защото отчетно-изборното събрание на ДПС в Якоруда бе на 7 март и по устав само общо събрание може да избере кой да го ръководи.

Вчера, когато бе свикана сесия на ОбС, пък стана ясно, че Мердие Осман пада и от поста председател на Общинския съвет. След заседанието Кафелов освободил от залата двамата съветници от ГЕРБ и оставил 15-те им колеги от ДПС, сред които и Осман. Пред всички градоначалникът поискал оставката й като председател на ОбС – Якоруда. Дамата му се опънала, позовавайки се на ЗМСМА, където никъде не е визирано, че представител на изпълнителната власт, какъвто е кметът, може да иска оставката на председател на законодателен орган, в резултат на което Кафелов обявил, че до няколко дни ще свика извънредна сесия, на която Осман да бъде сменена. Няма съмнение, че това ще се случи, защото за свикване на извънредно заседание са нужни гласовете на 1/3 от съветниците, а Якоруда е христоматиен пример за пълно единомислие между кмета и мнозинството съветници от неговата партия.

Снощи Мердие Осман потвърди пред „Струма“, че вече не е председател на ОбС на ДПС в Якоруда и Кафелов гласи смяната й от председателския пост на ОбС, но отказа да влиза в детайли, за да не руши имиджа на партията.

Разривът между Нуредин Кафелов и Мердие Осман, която от 30 г. е член на ДПС и доскоро с Кафелови са били семейни приятели, е факт от 5 месеца. Според техни съграждани дотогава двамата са били неразделни, но през лятото се скарали заради сина на председателката – Ибрахим Осман. Той е бивш служител на данъчната служба в общината и през лятото заедно с негови колеги от цялата администрация бил спипан от Кафелов на лафче пред сградата на кметството в работно време. Кметът първо насмел подчинените си за това, че са без маски, а после – и че мястото им е по кабинетите, не на площада пред кметството. Особено остър в критиката си градоначалникът бил към двама от групата – служител в Техническата служба, на когото в движение разпоредил да му бъде наложена глоба от по 50 лв. в продължение на 2 месеца, както и към Ибрахим. Синът на председателката обаче е санкциониран по-жестоко – с уволнение. Оттогава кмет и председател не си говорят, разкриха запознати със сагата.

М. Осман всъщност няма да остане без работа – тя е учител по български език в местното училище, любимка е на учениците и отказа да напусне училище дори когато през 2019 г. бе избрана за председател на ОбС с пълно мнозинство, поради което до момента ръководи местния парламент на половин щат. източник:в.Струма/ВАНЯ СИМЕОНОВА

TOP