Летните лагери на Адвенчър нет в Кресненското дефиле - доброволното бягство от интернет

14 Юли 2018 | 08:26
0 коментара
Общество

 Екстремният клуб „Адвенчър нет” възроди летните лагери, в които децата се учат отново да бъдат… деца, да общуват помежду си лице в лице, да откриват природата, която с напредъка си цивилизацията бавно, но сигурно унищожава. Летният лагер на адвенчърите на входа на Кресненското дефиле е и бягство от интернет пространството, лагерниците спят на палатки сред борова гора, катерят се по алпийската стена, преодоляват препятствията на въжения парк, придобиват умения да се справят сами с предизвикателства, стрелят с лък, играят забавни игри, спускат се с лодки по буйните и бързи води на река Струма.

Екстремният клуб се появи в Кресненското дефиле през 2006 г., за тази дузина години превърна рафтинга, каякинга и каньонинга в любимото преживяване на хиляди от страната и чужбина. „Децата са най-вече тук заради прословутия рафтинг, за да усетят тази екстремна тръпка от бързата вода. Повечето от тях са любители на природата и се радват, че са тук сред нея - далеч от града и лудницата в него. Ние пък се стремим да ги отделим от техния интернет свят, по който всички са така да се каже „полудели”. Надяваме се да ги приобщим, за да заобичат още повече тази природа. Учим ги как да се държат в планината, катерят се по съоръженията във въжената градина, как да се обезопасяват при прехвърлянето по самите въжета, ако запомнят всичко, на което ги учим, ще им е от полза в бъдеще”, каза пред БГНЕС отговорникът на лагера Тихомир Цонев. Той признава, че за децата не е важно толкова сръчността, а да слушат. „Малко трудно е да ги накараме да чуят това, което искаме да им обясним”, допълва Тихомир.

Лагерът е с една седмица продължителност, не само от България, но и от чужбина има участници. Има и други деца - чужденци, в тази част на страната има много курорти, родителите им разбират за лагерите и рафтинга и ги посещават. Още след първия ден децата свикват и се приобщават към останалите.

„Веднъж в седмицата имаме кратък курс, който се провежда от БЧК. За два часа лекция те се учат, ако нещо се случи да се травмират как да реагират и какви подръчни материали да използват”, каза още отговорникът на лагера.

„Адвенчър нет” е един страхотен млад екип, в който имам честта да работя. Всички обичаме това, което правим, обичаме природата. Ние, адвенчърите правим всичко по сили те си хората, които идват тук да се чувстват добре и да не им липсва нищо”, допълва Тихомир.

„Много харесвам каяка, природата е прекрасна, тук срещнах нови приятели”, „най-ми харесва тук, че не можем да си използваме телефоните, а така комуникираме повече помежду си, чуваме как шуми реката, животните, въобще усещаме природата”. „Харесва ми въжената градина, ходихме до минералните бани в с. Ощава, всичко там е много интересно за нас”, разказват момчетата-лагерници. „Усещаме свежия въздух, а не да зяпаме в телефоните като зомбита, да спиш в палатка”, разказват момичетата.

Лагерът се намира на завоя на Струма преди правия тунел, в боровата горичка над стария път през дефилето. Тук между боровете са опънати палатки, децата се хранят в шатрата с приготвена и донесена отвън храна. Край палатките са разположени още люлки, хамак, лежанка за вдигане на тежести, място за стрелба с лък по мишена и други забавни кътове.

Тук, на входа на дефилето е базата на „Адвенчър нет” за рафтинг. Освен заниманията, които започват със звън на камбана, лагерниците участват в походи и разходки до близки местности, запознават се на живо с животинските видове, обитаващи Кресненския пролом. Сами сгъват и разгъват палатките, въобще лагерниците се сливат и живеят в хармония с природата - богатството на страната. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP