Летни намаления! Разпродажбите набират скорост в Благоевград

13 Август 2019 | 17:00
0 коментара
Бизнес

В разгара на лятото, голяма част от магазините в Благоевград обявиха летни разпродажби на стоките си, видя репортер на медията ни.

В областния център почти няма магазин, на чиято витрина да не виси табела с обява за внушителни разпродажби в размер до 50 %, а на места и до 70%.

Доколко реални са обаче разпродажбите и наистина ли евтино можем да подменим гардероба си в най-горещия сезон? Колко можем да спестим по време на разпродажбите и как да избегнем фалшивите намаления?, това попитахме благоевградчани, които се оказаха изключително скептични по повод на така обявените намаления.

„Сложили табела за намаление на дрехите само за уловка”, заключи ядосана тинейджърка и допълни, че като цяло цените на стоките, въпреки летни разпродажби си остават високи.

"Това е направо ужасно. Сложили космически цени на стоките, затова и клиенти няма. После се оплакват, че оборота е паднал. Ами ще падне! Колко човека могат да си позволят да си купят нещо на такива цени? Аз например си търся сандали, това е третия магазин в който влизам и на който пише – намаление. Само, че къде е това намаление, не го виждам. Ако цени от 100 – 150 лв. за чифт летни обувки са намаления за някои… Разбира се има обувки и за по 20 -30 –до 50 лв. , но качеството е толкова ниско, че по – добре бос да ходиш”, гневно сподели млада благоевградчанка. 

За да се ориентират по-лесно клиентите, по закон намалените стоки трябва да са на отделни щендери, твърдят експертите.

„Търговецът трябва да зачеркне старата цена на етикета и да изпише новата и процентът на намалението. "Между стоките с намалени цени има и на редовни, а би следвало да бъдат обособени на отделен щанд”, отбелязват и от КЗП.

„В противен случай потребителят трябва да преглежда артикулите един по един, за да открие намалените”, допълват те.

От КЗП предупреждават още, че най-честите нарушения по време на разпродажбите са фалшиви намаления, нереални промоции и неясни условия.

Според тях, разпродажбата може да продължи до половин година, за разлика от намалението, което по закон най-дълго трае максимум един месец.В повечето случаи намаленията започват от началото на юли и продължават до края на август. А някои от магазините удължават и работното си време.

Традиционно, дамите са тези, които са склонни да пазаруват повече по време на разпродажбите. 85% от оборота на търговците се прави от жените, отчитат те.

Добавете Вашия коментар

TOP