"Лещите" от Банско вземат 168 000 лв. да изскубят ръчно водораслите от 16 езера в Пирин

18 Юни 2019 | 09:41
0 коментара
Общество

Дърводобивна фирма от Банско, учредена с уставен капитал от 5 лв., взема 168 000 лв. по обществена поръчка на парк „Пирин“, за да изследва хидробиологичното състояние на езерата Рибно, Жабешко, Първо Превалско, Спанополски езера /които са 8 постоянни/, Башлийско, Тевно, Синанишко и езерата Окото и Безбог, и да изготви „система от мерки за борба с еутрофикацията в езерата“.

Според Уикипедия еутрофикацията е „процес, протичащ в екосистемата на един воден басейн, при който се повишава количеството на химическите вещества, участващи в минералното хранене на растенията (азот, фосфор), което на свой ред води до повишена биологична продуктивност. При този така наречен „цъфтеж на водата обилно се развиват някои видове водорасли и бурно увеличават биомасата си, в резултат на което водата се оцветява“.

Освен че трябва да разработи методика за наблюдение и анализ на резултатите от теренните дейности на 9-те пирински езера, фирмата трябва да ги почисти от водорасли, при това ръчно – чрез скубане.

С тази специфична задача, доста далеч от процеса на дърводобива, трябва да се справи фирма „Лессър“ ООД от Банско, в която съдружници са братята Борис и Благовест Лазарови. Последният е известен в родния град с прякора Лещата, а фирмата стана известна през 2014 г., когато тогавашният депутат от „Атака“ Илиян Тодоров я посочи като едно от дружествата в Югозапада, участващи в схеми на ГЕРБ за опоскване на българската гора и пълнене на партийните каси.

2 г. по-рано пък името на Бл. Лазаров бе замесено в делото, образувано от държавата, за разстрела на Васил Донев-Доневио, което междувременно бе прекратено.

Братя Лазарови ще скубят водораслите заедно със столичната фирма „Планеко“ ООД на съдружниците Пламен Станев и Екатерина Гюлеметова, която преди 19 г. изготвя екооценката на концесионния договор за ски зоната над Банско. За участие в обществената поръчка двете фирми се сдружиха в ДЗЗД „Пирин-езера“ и заедно успяха да преборят останалите 3-ма кандидати. Сред плюсовете в офертата им надделяла най-вече посочената цена, която е с 3000 лв. по-ниска от прогнозната.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP